Информация за Заселе

Заселе, или Заселье, както също е известно, представлява българско село, намиращо се в Северозападна България.

Със своите 127 души население, според статистиките на ГРАО към 2015 година, то спада към категорията на малките планински селца, но може да ви предложи много и неочаквани възможности за отдих, разходки и туризъм.

До него се стига сравнително лесно и е доста удобно за двудневна ваканция, ако сте жител на столицата или някой от градовете в северозападната част на страната като Видин, Монтана и Враца.

Къде е разположено селото

Административно Заселе се причислява към Община Своге, която пък е част от Софийска област. Географски селото е разположено в склоновете на Стара планина.

Само на няколко километра от Заселе преминава второкласният републикански път 16, който свързва Ребърково със столицата София. До самото село се стига по четвъртокласен път, който може да хванете на излизане от Церово. Освен Церово, най-близките населени места са Зимевица, Заноге и Гара Бов.

Макар и не перфектен, пътят е нормален и селото е достъпно с автомобил. Имайте предвид, обаче, зимните условия и фактът, че през този сезон и особено при натрупан сняг, пътят не винаги е изчистен и това може да представлява затруднение при придвижване с автомобил.

Какви са възможностите за туризъм в Заселе

От гледна точка на туризъм, селото определено ще ви даде повече, отколкото сте очаквали. В Заселе може да отседнете в местния семеен хотел, който разполага с 24 места за гости.

Имате вариант и да изберете някоя от двете къщи за гости, предлагащи съответно 11 и 10 места. Къщите са подходящи за семейни поводи и големи събирания, докато семейният хотел е насочен към кратки почивки и ваканции със семейството.

Веднъж уредили спането си, вече ще имате възможността да се отправите на поход из селото и покрайнините му в стремежа да достигнете до нови преживявания и неоткрити хоризонти.

Местни забележителности – на какво да обърнете внимание

Една от причините хората да посещават Заселе е местната Вазова екопътека. Тя привлича туристи и ентусиасти от цялата страна и трябва да признаем, че с прелестите, които се разкриват по маршрута ѝ, определено има причина да я посетите.

Има, обаче, една подробност, която трябва да имате предвид – екопътеката се простира от Заселе до съседната Гара Бов, така че ако искате на пристигане да сте в селото, то ви съветваме да започнете маршрута именно от железопътната спирка.

Вазовата екопътека преминава през най-различни местности, но определено трябва да отличим реките Трескавец и Искър, на които ще имате възможността да се полюбувате.

Може би най-впечатляващ, обаче, е водопадът Скакля, който е и местната гордост. Този водопад е един от най-високите в Стара планина, и изобщо в България, а природата го е дарила с неземна красота.

Трите последователни скока, които образуват целия воден пад, определено се запечатват в съзнанието на всеки, който ги зърне. Само най-големият е близо 85 метра, а общо височината му достига цели 120 метра, което би трябвало да ви даде представа за мащаба на природната забележителност.

До водопада се стига по Вазовата екопътека, а в близост до него може да видите и паметника на Вазовия герой дядо Йоцо от прочутия разказ „Дядо Йоцо гледа“.

Ако това не е достатъчно да утоли жаждата ви за приключения, то има още места, които може да разгледате. В радиус от 3-4 километра от Заселе може да посетите пещерата Елата, скалното образувание Камината, карстовият извор Житолюб и екопътеката Под Камико, която води и до едноименния водопад.

Какво разкрива историята за селото

Историята на Заселе не е от най-богатите, но за сметка на това има сведения за миналото на това селище и то от древността.

Останките от тракийски могили около селото свидетелстват за наличието на живот в тази местност от преди хиляди години.

В допълнение има и запазени останки от по-нататъшната история на селището, сред които римски път и военно укрепление, които подсказват, че местността е имала сериозно стратегическо значение за Римската империя.

Останките от крепостта, костната могила и манастира, които могат да бъдат видени там, пък показват, че живот на това място е имало и през Средновековието.