Описание

Долна Баня е български град, който се намира в западната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 4 844 души.

Както сочи името на град, той е прочут със своите минерални бани. В землището на Долна Баня се намира Долнобанската котловина, в която се намира едни от най-мощните термоводни басейни в цялата Рило-Родопска област.

В града има запазени останки и от римска баня, която свидетелства че минералните води в тази област се използват още от Античността.

Местоположение на Долна Баня

Градът е административен център на едноименната Община Долна Баня и е част от Софийска област.

Географски градът е разположен в Долнобанската котловина, на десния бряг на река Марица. Долна Баня е заобиколена от северните склонове на Рила на юг, както и от подножието на Черни рид на север.

През града преминава второкласният републикански път 82, а най-близките населени места са Марица, Радуил, Костенец, Гуцал и Момин проход.

Туризъм в града

Минералните извори на Долна Баня и близостта на града до столицата София (72 км) го правят популярна туристическа дестинация. Балнеологичният потенциал на града е добре използван и изразен в шестте хотела и петте къщи, с които той разполага. Голяма част от тях предлагат спа и минерални процедури, които са изключително лечебни и полезни за здравето.

Най-големият от хотелските комплекси разполага с леглова база от 200 места и няколко минерални басейна.

Забележителности, които да посетите

На няколко километра се намира Възнесенският манастир Свети Спас, който е разположен в подножието на източната част на Рила. Манастирът е средновековен и старата му сграда е била построена през 14 век. В края на 17 век бива разрушен от османските турци, като е възстановен едва през 19 век. Към момента манастирът е периодично действащ, а до него има изграден и асфалтов път.

На 7.5 км се намира прочутият Костенски водопад, разположен на реката Чавча и намиращ се край едноименния град Костенец. Водопадът е висок близо 10 метра и е най-пълноводен при размразяването на снеговете. През 1974 година Костенският водопад е обявен за природна забележителност, а растенията по скалите около него са защитени със закон. До водопада се стига по добре асфалтиран път, а край него има паркинг и място за хранене.

Друга интересна забележителност в района е Очушкият манастир Свети Пророк Илия. Манастирът е възрожденски и е основан през 19 век, като през 1923 година е напълно реставриран. Днес той е периодично действащ. Представлява комплекс от църква, жилищна сграда и двор, в който има добри условия за пикник.

История на Долна Баня

Историята на града може да се проследи до Античността, когато на това място е имало римска баня.

Преди това, към 5 век преди Христа, в този район е живяло тракийското племе беси, което се е занимавало с добив на желязна и златна руда. Има открити останки от техния бит, както и от стари мини.

Съвременното селище Долна Баня се образува в началото на 19 век, когато тогавашните села Венетица, Койчовец и Юрта се сливат в село с име Баня. През втората половина на век то се преименува на днешното Долна Баня.