Описание на Калейца

Калейца е средноголямо българско село, което се намира в централната част на страната, в планински район.

Населението му, според данните на ГРАО за 2015 година, е 602 души.

Сгушено в старопланинския регион, селото има много какво да предложи на своите посетители, а веднъж стигнали там, няма да ви се иска да напускате спокойствието и красотата на тази част от българския Балкан.

Местоположение на селото

Калейца е разположено в района на Предбалкана, на надморска височина от 380 метра. Точно до селото преминава Команската река, която се явява ляв приток на река Осъм.

Административно селото е част от Община Троян и Област Ловеч. Областният град е на 35 километра северно от селото, докато Троян е само на 7 километра.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, но само на около километър се намира второкласният републикански път 35, който свързва Плевен с първокласния път 6 при Кърнаре, като минава през Троянския проход.

Най-близките населени места до Калейца са Белиш, Дълбок дол, Добродан, Ливадето, Троян, Балабанско и Горно трапе.

Туризъм в Калейца – какви възможности предлага

В селото ще откриете една единствена къща за гости, която обаче разполага с леглова база от цели 20 места – перфектната възможност да организирате шумен рожден ден или да съберете цялата фамилия за един незабравим Великден.

Освен голямата си леглова база, къщата за гости е уникална и по своя дизайн, като е изградена от екологични и естествени материали, основно от дърво и камък.

Площта на къщата е 120 кв. метра, с дворно пространство, което се простира на 1 декар. В къщата ще откриете всички нужни удобства, за едно незабравимо прекарване.

Разбира се, намирайки се в планината, селото предлага чистия въздух, който е все по-голям дефицит в средноголемите и големи населени места, така че се възползвайте от времето си тук, за да укрепите здравето си и да се радвате на наистина екологично чист въздух.

Разходките в планината са повече от задължителни, а тук ще намерите много места подходящи за това, както и за любимите на всички ни пикници.

Забележителности в селото и околността – какви са вариантите

Едно от задължителните места, които местните жители веднага ще ви посъветват да посетите, е водопад Скока, който се намира на около 2 километра от селото.

Височината на водопада е приблизително 12 метра, а водите му се събират в дълбок вир под водния пад.

Село Ломец е на близо 6 километра разстояние от Калейца, а там ви очаква римската крепост Состра, която е само на километър навътре от пътя.

Историците смятат, че някога крепостта е била военен лагер на римляните. В днешно време голяма част от крепостта е възстановена върху античните останки и може да се види в близо до оригиналния си вид.

Ако имате път или достатъчно време, може да отскочите до Троян, където може да посетите местния музей на занаятите.

Музеят е построен от майстор уста Генчо Кънев през 1881 година. В него се съхраняват редица творби от металообработващото, грънчарското и дърводелското изкуство от този район.

Разбира се, не бива да пропускате да посетите този район на България, без да се отбиете в Троянския манастир Успение Богородично.

Той е третият по големина манастир в страната и се състои от черква, стопански и жилищни сгради. Троянският манастир е основан в края на 16 век и от тогава до ден днешен е непрекъснато действащ.

История на селото

Съдейки по редица археологически проучвания и разкопки в околността, както и намиращата се наблизо римска крепост, околността на селото е била обитавана още от Античността, вероятно още през първото хилядолетие преди новата ера.

В този район са живели тракийски племена, а в последствие мястото е било важно и за Римската империя – това се доказва и от важната римска крепост „Состра“, която се намира само на 6 километра от днешната територия на селото.

Днешна Калейца най-вероятно е възникнала по време на османския период, а през 19 век селото преживява бурно културно възраждане.

През 1835 година в селото е построена църквата „Възнесение Господне“, а само 5 години по-късно е изградено и първото килийно училище в двора на черквата.

През 1856 година, с издействан ферман за разрешение на строежа, е построена съвременната каменна църква в Калейца.

През 1874 година в двора на черквата е построена и втора училищна сграда, която за съжаление е изгорена по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

По време на самата война и селото бива опожарено от бягащи комански турци.

След войната селото преживява и по-добри дни, а територията му попада в състава на новоосвободеното Княжество България.