Описание

Крапец е малко българско село, локализирано в североизточната част на страната. Населението му, според статистиките на ГРАО за 2022 година, наброява 313 души.

Тъй като селото се намира на морския бряг, то е курортно място и туризмът тук е най-развитият отрасъл. Всяка година селото приема хиляди туристи, дошли да си починат и полюбуват на дивите и красиви плажове край Крапец.

Съборът на селото е състои на 24 май всяка година. През май се организира и друго значимо културно събитие – пленерът по живопис „Арт пътеки“, по време на който се излагат редица творби на съвременни български художници.

Крапец разполага още с читалище, кметство, поща и православния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, който е построен през 1888 година, но след период на разпускане и неактивност през втората половина на 20 век, през 2010 година реставрираният храм е открит и осветен.

Селото е избор за почивка както на семейства, така и на млади хора, които са привлечени от дивата, естествена и почти непокътната природа в околността.

Къде се намира Крапец и как да стигнем до там

Крапец е част от Община Шабла, Област Добрич, като само 15 километра го делят от общинския град. В същото време селото се намира непосредствено до българо-румънската граница, като само на 15 км е разположен ГКПП Дуранкулак, така че отскачането за една кратка екскурзия до Румъния е винаги добра опция.

Селото е разположено на самия морски бряг на Черно море, а на близо 5км на север по права линия се намира известното Дуранкулашко езеро.

Най-близките населени места са Езерец, Божаново, Ваклино, Дуранкулак, Стаевци, Твърдица, Шабла и Тюленово.

Туризъм в Крапец

Съвсем логично туризмът е водещ в икономическия живот на селото и тук може да откриете над 30 хотели, къщи за гости, бунгала, апартаменти под наем и семейни хотели, в които да отседнете за вашата почивка.

Разбира се може да очаквате ресторанти и заведения, които да направят почивката ви още по-приятна и незабравима.

Може би най-привлекателното нещо в Крапец е огромният див и неурбанизиран плаж с дюни, който всяка година привлича хиляди туристи, търсещи спокойствие сред естествената природа.

Плажът е дълъг внушителните 7,5 км, като започва от нос Крапец при къмпинг Карвуна и завършва при нос Карталбурун, малко след къмпинг Космос.

Преминава и пред лагуната на археологическия и биосферен резерват Дуранкулашко езеро, което допринася допълнително за красотата и усещането за досег до дивата природа, който този плаж доставя.

Какво друго може да видите

Плажуването и къмпингуването не са единствените неща, които може да правите в Крапец. В близост може да отскочите до различни забележителности, с които да разнообразите лятната си ваканция.

Една такава забележителност е вече споменатото Дуранкулашко езеро. Представлява защитена местност, в която се опазват повече от 260 застрашени вида растения, птици, риби и животни. Едни от най-любопитните и редки видове, срещани тук, са червеногушата гъска, зеленоглавата гъска, розовият пеликан и белочелата гъска.

Резерватът е защитен от Рамсарската конвенция и е обект, ползващ се с европейско и международно значение по отношение опазването на флората и фауната.

Любопитна забележителност в това езеро и големият остров – благодарение на открити останки от некропол, островът е превърнат в първия по рода си палеоисторически музей на открито у нас.

Откритите останки всъщност са на най-големия некропол от праисторическата епоха, който бива намерен на територията на Европа. На това място е открито и това, което се смята за първото обработено злато в света.

Други места, до които си заслужава да отскочите, са Шабленското езеро, паметникът на загиналите в Дуранкулашкия бунт, фарът на нос Шабла.

История на Крапец

Вече споменатото неолитно селище, открито при Дуранкулашкото село, всъщност свидетелства, че в този район е имало уседнало земеделско население, като според някои учени то е едно от първите в Европа.

Откритите каменни градежи в този район са първите в Европа и археолозите ги датират към 5200 година преди новата ера.

През Древността пък има свидетелства, че този район е обитаван от траки, а край езерото са открити останки от прабългарско поселение от Средновековието.

Съвременното село Крапец е старо, вероятно възникнало в късното Средновековие или някъде около началото на османското владичество по тези територии.

За първи път селото се споменава в документ от 1573 година с името Гърбидже (означаващо гърбица).

В друг документ близо 100 години по-късно (1676 г.) то е отбелязано на същото място, но с името Гарбиче-кариеси.

Венцел фон Бронард, австрийски пътешественик, отбелязва в едно от своите пътешествия село Карибчикьой, като част от цяло пътешествие и описание на черноморските брегове. Според неговите летописи, селото се намира между Шабла-фенер и Иланлюкьой (днешното румънско село Иланлък).

През 1832 година селото е отбелязано с името Карапез, което е и най-близката форма до съвременното му име.

Към средата на 19 век пък то е познато като Карапча, а в него съжителства 24 български домакинства. Според сведенията от този период, основна част от тези домакинства са преселници от село Карапча, Ямболско (днешно Маломир), като това обяснява името, което е дублирано.

През 1878 година селото се радва на Освобождението и факта, че става част от новосъздадената българска държава. За негово трагично нещастие, това продължава само до Втората балканска война, където в резултат на Букурещкия мирен договор, Крапец, заедно с цяла Южна Добруджа, преминава към състава на румънската държава.

На 21 август 1916 година, в разгара на Първата световна война, румънски войници нахлуват в селото, което към онзи момент наброява повече от 100 къщи, и извършват редица издевателства над населението му, сред които отвличане и изпращане в лагери на всички мъже и момчета над 12 години.

След 1917 година селото става дом на руски емигранти, бягащи от Октомврийската революция в Русия.

След 1940 година, когато по силата на Крайовската спогодба Южна Добруджа отново се връща в състава на България, но Северна Добруджа завинаги е предадена на Румъния, много българи от Северна Добруджа се изселват на българска територия, немалко от които именно в селото. От 1942 година окончателно променя името си, което носи и до днес – Крапец.