Описание

Абрит е едно от най-големите села в община Крушари, с население от 205 души. Селището е със смесено население, като българското и турското са почти наравно.

Старото му име е Алтаат, но е преименувано на Абрит с решение на министерство на здравеопазването № 2191 от 27.06.1942 г. На него е кръстен хълм в Антарктика.

Селото е приятно и спокойно и предоставя възможност за отдих в тихо и красиво кътче на България.

Местоположение на Абрит

Селото се намира в Североизточна България. То е на десетина километра от българо-румънската граница.

Административно е част от Община Крушари и Област Добрич.

В непосредствена близост се намира езерото Залдапа, както и едноименната крепост.

Най-близките населени места до него са Коритен и Добрин.

Туризъм в селото

Селото разполага с едно единствено място за отсядане, което разполага с 13 стаи, ресторант и е разположено до язовир Залдапа.

Най-близките хотели до Абрит се намират на 10.7 и 12 км от селото.

Туризмът не е особено развит, поради липсата на голям брой забележителности и отдалечеността му от големи градове и села.

Забележителности наоколо

Най-близката забележителност е Крепостта Залдапа, която се намира на 3 км от селото. Тя представлява селище от Древността, създадена от тракийско племе през осми век пр. хр. Селището се разраства в Тракия след експанзията на Римската империя и изгражда мощна крепост, която просъществува до седми век, когато след нашествие на номадски племена селището е превзето и разрушено. Крепостта представлява структура с 32 крепостни кули, различни по размер и форма, като главните са три. Отделно има две порти, като северната е двойна и представлява съоръжение, което действа като капан за всички, които успеят да преминат през първата градска врата.

На 5 км от село Абрит се намира Александрийският манастир „Свети пророк Илия“, който е създаден през 2004 г. край село Александрия в същата община. Според исторически извори, на мястото на сегашния манастир се е намирал средновековният манастир „Св. Илия“, който е бил унищожен и опожарен по време на османското нашествие през 14 век.

История на селището

Основната история на селото е свързана с намиращата се близо крепост Залдапа. Тя се създава от тракийското племе обулензи през осми век пр. хр. За кратко в крепостта се помещава епископия. Тя просъществува след падането на Западната римска империя.

През седми век, след започналото Велико преселение на народите, номадски племена превземат и разрушават крепостта и селището.

В по-модерно време Абрит става част от новосъздадената българска държава през 1878 година.

През 1919 година, след края на Първата световна война, Абрит, като част от Южна Добруджа, преминава към територията на Румъния до 1940 г., когато с Крайовската спогодба Южна Добруджа е върната на България.

През социалистическия период в селото се развива предимно селско стопанство и животновъдство чрез местното ТКЗС, което ангажира почти цялата част от работната ръка.

През 2010 година в чест на селото е кръстен скалистият хълм на Земя Греъм в Антарктика. Хълмът е висок над 400 метра и се намира източно от платото Лаклавер и южно от ледника Мот. На 4.47 км североизточно е разположен хълмът Теодолит