Описание на Крайници

Крайници е средноголямо българско село, което се намира в западната част на страната. Населението му наброява 1875 души по статистиките на ГРАО за 2015 година.

Селото разполага със собствено основно училище, читалище, детска градина, както и няколко православни църкви.

Традиционният събор на Крайници се провежда всяка първа събота от месец юни. Други значими празници, които се отбелязват в селото, са патронният празник на Христо Ботев, както и коледните и новогодишни празници, които се честват на площада в селото.

Как да стигнем до Крайници

Селото се намира в Община Дупница, Област Кюстендил. Географски Крайници е разположено в планински район, точно в подножието на планините Верила и Рила.

Землището на селото заема площ от 42,446 квадратни километра и това го прави най-голямото село по този показател в Дупнишка община.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, който само на няколко километра на юг води до второкласния път 62.

Дупница се намира само на 10 километра от Крайници, а останалите най-близките населени места са Червен брег, Сапарево, Яхиново, Пиперево, Самораново, Ресилово, Овчарци, Паничище и Сапарева баня.

Какво ни очаква от туризма тук

Селото разполага само с една къща за гости, чиято леглова база може да приеме 8 човека наведнъж. Къщата е добре поддържана и оборудвана.

Истинската привлекателност на Крайници, обаче, е в природата и местоположението. Заобиколено от две планини – Рила и Верила – селото е обградено от красиви местности, гористи хълмове и много спокойствие.

От друга страна от тази точка може да стигнете до някои страхотни места като Сапарева баня, Паничище и, разбира се, лифтът за Седемте рилски езера.

Забележителностите около Крайници, които задължително да посетите

В съседното село Червен брег се намира Възрожденската църква Свети Никола. Построена върху руините на по-стара църква през 1874 година, в Свети Никола може да видите останалите царско корито и аязмо, за което се говори, че разполага с лечебна вода.

В църквата може да видите и някои запазени стенописи, един от които изобразява сцената „Кръщенето на Свети цар Борис“. За съжаление Свети Никола е занемарена, въпреки че е със статут на национален културен паметник.

Ако искате да видите нещо наистина уникално, в центъра на Сапарева Баня може да посетите местният гейзер. Това е един от най-горещите гейзери в цял свят с температура от 103 градуса, а също и един от най-достъпните, тъй като пулсира на интервал от 5-6 минути.

Височината на водния стълб достига до 18 метра, а засечената дълбочина, от която извира, е 75 метра.

Искате да видите още нещо интересно? В съседното село Ресилово се намира и едноименният Ресиловски манастир „Покров на Пресвета Богородица“.

Строежът на манастира започва през 1932 година, а средства за него са дарени лично от самия цар Борис III, както и от десетки жители на цяла България.

До ден днешен манастирът се поддържа само с дарения. Комплексът се състои от магерница, няколко параклиса, жилищна сграда, приемна за гости, както и трапезария.

В светата обител на Ресиловския манастир се съхраняват мощите на Свети Панталеймон, Света Екатерина и Свети Харалампий.

Една страхотна природна забележителност, която може да посетите, е Овчарченският водопад, който се намира край едноименното село Овчарци, на приблизително 6 километра от Крайници.

Водопадът е разположен по поречието на река Горица и е обявен за природна забележителност през 1965, получавайки статут на защитена територия.

Височината на Овчарченския водопад е цели 39 метра и той е част от вододейната зона на този регион.

Един от големите плюсове на този водопад е, че той е пълноводен през цялата година, без да зависи от метеорологичните фактори – това означава, че когато и да го посетите, ще може да се насладите на неговата красота.

История на селото – накратко

Не се знае точната дата на възникването на село Крайници, но в землището му са открити немалко могили и предмети, които свидетелстват за съществуването на тракийски и римски селища.

Предполага се, че днешното село е основано по време на Османския период, най-вероятно от български преселници.

Крайници се намира в един от злощастните райони, които и след Освобождението на България през 1878 година не попадат в рамките на новата българска държава.

Не е и случаен фактът, че при избухването на Балканската война (1912 г.) трима души от неособено голямото тогава село са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Общо в Балканската и Междусъюзническата война са загинали 22 жители на Крайници. След тези войни районът на Пиринска Македония, в който попада и селото, най-накрая е присъединен към Царство България.