Описание

Болярово е български град, разположен в югоизточната част на страната, близо до границата с Турция. Населението му е 1 233 души, по данни на ГРАО от 2015 година, като това е леко повишение в сравнение с данните на НСИ от преброяването през 2011 година.

Намира се в един от най-екологично чистите райони в България. Родом от града е председателят на Народното събрание на страната Цвета Караянчева.

Местоположение на Болярово

Административно е център на едноименната Община и е част от Област Ямбол. Наблизо се намира язовирът край село Малко Шарково. Градът е разположен върху северните склонове на Странджа.

В покрайнините на селото преминава второкласният републикански път 79. Най-близките населени места са Мамарчево, Ружица, Малко Шарково и Голямо Крушево.

Туризъм в града и околностите

В центъра на града има един семеен хотел, който разполага с леглова база от 12 места. В него има всички базови удобства, както и кухненски бокс за самостоятелно приготвяне на храна.

В Болярово има и една къща за гости с 6 места. Друг хотел, който може да посетите, е „Странджа“, който предлага 50 места. В него се намира и едноименният ресторант, предлагащ модерен и стилен интериор, както и барова обстановка с уютен кът за хранене.

В близките села общината разполага с бази за отдих и лечение, като тази в село Стефан Караджово предлага 240 места.

Забележителности, които да посетите

На 5 км от Болярово се намира язовирът Малко Шарково, разположен до едноименното село. Водоемът е обграден от ниски хълмове, обработваеми земи и малки горички. В язовира може да се извършва риболов, като е зарибен с риби като костур, клен, каракуда, червеноперка, толстолоб и шаран. Край язовира може да се летува.

Край село Златиница се намира Голямата могила. В нея през 2005 година е открито погребението на тракийския цар Керсеблепт. Намерени са инсигнии на царската власт, сред които масивен златен пръстен и златен венец. Смята се, че могилата датира от 4 век преди Христа, когато е живял въпросният цар.

В самия град може да посетите възстановения етнографски музей. В съседните села се намират къщата музей на Стефан Караджа в родното му село Стефан Караджово, както и музейните сбирки в селата Попово и Воден.

На около 20 км се намира град Елхово, в който може да посетите няколко интересни забележителности. Сред тях е църквата „Свети Димитър Солунски“, която е построена между 1874 и 1878 година и се намира в центъра на града. Днес тя е запазена и реновирана.

В Елхово може да посетите и етнографско-археологическия музей, който съхранява етнографското наследство не само на Община Елхово, но и на целия Странджанско-Сакарски край. В него има две експозиции, както подсказва името му – етнографска и археологическа. В етнографската експозиция може да видите запазени предмети и възстановки на бита и ежедневието на местното население в края на 19 и началото на 20 век.

История на Болярово и местността

На територията на днешния град е имало живот от най-древни времена. Открити са следи от тракийски селища в редица села наблизо, а най-значимото откритие е тракийската гробница край село Златиница.

Близо до село Денница са открити следи от средновековно селище. Край село Воден пък се намира Пашакьойското кале, което представлява османско укрепено градище и най-вероятно е построено от хан Омуртаг. До село Воден има общо три калета, които са били важни стратегически пунктове в средновековна България.

Днешното Болярово възниква като село през епохата на Възраждането. То е създадено като чифлик на турски паша и е носило името Пашакьой. Селото се превръща във важен център на националноосвободителното движение. След освобождението то остава в пределите на Османската империя и става част от България след Балканските войни (1912-1913).

През 1934 година името му е сменено от Пашакьой на днешното Болярово. През 1974 година получава статут на град.