Описание

Боровичене е българско село, което се намира в югоизточната част на страната, близо до границата с Македония. Разположено е в планински район в географската област Пиринска Македония.

По данни на ГРАО към 2015 година населението му е 58 души. Селото има изключително красива природа и чист въздух.

Местоположение на Боровичене

Административно е част от Община Петрич и Област Благоевград. През селото преминава третокласен републикански планински път, а най-близките населени места са Долна Крушица, Гега и Струмешница. Край селото преминава приток на река Струмешница.

Туризъм в селото и местността

Селото разполага с една къща за гости, предлагаща 25 места. Тя е изградена в автентичен селски стил, като в същото време предлага всички нужни и съвременни удобства.

Може да се разходите в селото, което е изключително тихо и спокойно. Може да отидете и до близките гори, където въздухът е изключително чисто. Наблизо се намира и река Струмешница, в която има прекрасни условия за риболов и излет.

Забележителности, които да посетите в местността

На 3 км южно се намира прочутата Самуилова крепост. Тя е изградена на десния бряг на река Струмешница през периода 1009-1013 година, когато българският цар Самуил води война с Византийската империя. Крепостта е била част от Ключката отбранителна система. В днешно време тя е превърната в национален парк-музей, който предлага редица интересни занимания и беседи.

Наблизо се намира и Чуриловският манастир Свети Георги, разположен край едноименното село Чурилово. Изграден е през 1852 година, като по-късно е реставриран. Днес е запазен напълно и е отворен за посетители.

На 6 км се намира стъпката на Крали Марко, която представлява почетен жертвеник, който е изсечен от скала на мястото на древно тракийско светилище. Предполага се, че жертвеникът е някъде от 1-4 век. Легендата гласи, че една от вдлъбнатините в скалата е на стъпката на Крали Марко, а другата вдлъбнатина е на неговия кон.

Друга интересна природна забележителност е водопадът Срамежливеца. До него се стига по екопътеката Тайните на водата, която започва в центъра на село Коларово. Маршрутът ѝ е около 3 часа и в края става много стръмна, поради което се препоръчва само за опитни планинари. Водопадът е с височина от 21 метра и поради труднодостъпния район, в който се намира, е открит едва през 2009 година. По маршрута на екопътеката има изградени места за отдих.

На 12 км от Боровичене се намира светилищният комплекс Свети Мина. Предполага се, че комплексът е служил като старобългарски слънчев часовник, но има и други теории за неговата употреба.

И, разбира се, ако сте любител на разходките и природата, то природният парк Беласица е точно за вас. В парка влиза по-голямата част от планината Беласица. Обявен е за природен парк през 2007 година, за да бъдат запазени вековните гори в планината. В парка може да се разходите по някой от четирите обособени маршрута, които са добре описани и оборудвани с информационни табели.

История на селището

Намиращата се наблизо Самуилова крепост свидетелства за това, че местността е била стратегически важен район в българската държава, особено във войната с Византийската империя в края на 10 и началото на 11 век.

За първи път селото се споменава през 1570 година в османски дефтер под името Боровичани. Данните сочат, че към тази година в него живеят 73 християнски и 3 мюсюлмански домакинства.

Повечето данни след това сочат, че селището запазва преобладаващо българския си характер почти през целия османски период. След освобождението то остава част от Османската империя. По това време Боровичене е махала на тогавашното сборно  село Игуменец. С Букурещкия договор (1913 година) селото става част от България. През 1947 година Боровичене се отделя и става самостоятелно село, каквото е и до днес.