Описание

Добринище е български град, който се намира в югозападната част на страната, в полите на планината Пирин.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 2 661 души.

Освен това той е и балнеолечебен и зимен курорт, един от най-големите в страната.

Местоположение на Добринище

Административно градът е част от Община Банско и Област Благоевград. Географски е разположен в планински район, на надморска височина от 850 метра. Заобиколен е от планините Рила, Пирин и Родопи, като най-близо е втората.

През града преминава и едноименната Добринищка река, както и второкласният републикански път 19.

Най-близките населени места са общинският град Банско, Елешница, Баня и Гостун.

Туризъм в Добринище

Туризмът в града е силно развит и е основният сектор на местната икономика. Добринище разполага с 19 хотела, осем от които семейни, както и 39 къщи за гости. Повечето от тях използват минералните залежи на града и предлагат редица балнеологични и спа процедури с лечебна минерална вода. Храната в града също е едно от нещата, които трябва да опитате, а автентичната местна кухня, ще ви остави с незабравимо преживяване.

Добринище е и естествен изходен пункт за редица маршрути на Пирин. В околността се намират и редица хижи, както и няколко кабинкови лифта.

Забележителности, които да посетите

Плувният комплекс в града определено заслужава да се посети. Той разполага с два басейна с минерална вода, както и детски кът, малък детски басейн и открити барове. Комплексът се намира точно до минерален извор и от него се открива страхотна гледка към планината.

В местността Свети Никола, на няколко километра от Добринище, се намира новооткритата Базилика в Безименния град, което представлява град-крепост. Открит е стар храм, който представлява едноапсидна и еднокорабна раннохристиянска църква.

На 3.5 км се намира Обидимският манастир Свети Пантелеймон. Прекият път до него е черен и минава през града, но е достъпен за автомобили. Манастирът е девически и е действащ. Днешната сграда е построена през 20 век, но на нейно място е имало останки от стар средновековен манастир.

Банско се намира на около 7 км от Добринище, а в него може да посетите най-различни културни и исторически забележителности, като:

  • Радоновата къща
  • Къщата-музей Неофит Рилски
  • Веляновата къща
  • Църквата Света Троица
  • Постоянната иконна изложба Банска художествена школа
  • Музеят Никола Вапцаров
  • Крепостта Ситан кале

История на града

Земите на днешно Добринище са били населявани от най-древни времена. Минералните води и географското разположение на днешния град са създали идеални условия за живот, а откритата тракийска и римска керамика в района доказват това. В северната част на града са открити останки от раннонеолитно селище.

През 7 век, тогавашното тракийско население се смесва постепенно с прииждащите славянски племена, които се заселват по течението на река Места и в района на Разложко.

Първото документално сведение, което е открито за селището, е в османски документ от края на 15 век, в което се отбелязва че то принадлежи към Неврокопската нахия. В османски документ от 1605 година селото е споменато като Добрущене.

През периода на Възраждането голяма част от българското население, потомци на някогашните българи, качили се в планината след османското нашествие, слизат отново в Добринище и заживяват за постоянно там. В края на 18 и началото на 19 век икономиката на селото се развива значително и търговията разцъфва, като жителите му търгуват със страни като Австро-Унгария, Франция, Сърбия, Испания и други.

Към освобождението (1878) Добринище е село със смесено население. След Руско-турската освободителна война (1877-1878) селото остава част от Османската империя и това обуславя развиващото се в него движение за национално освобождение. През 1896 година в него се създава революционен комитет на ВМОРО, под ръководството на самия Гоце Делчев.

През 1913 година, по силата на Букурещкия мирен договор, селото става част от българската държава. На 4 януари 1966 година името на селото е сменено – от тогавашното Добринища на днешното Добринище. През октомври 2006 година селото получава и статут на град, с решение на Министерски съвет.