Описание на Краево

Краево е малко българско село, което се намира в западната част на страната. Населението му е 128 души по данни на ГРАО от 2015 година.

Разположено е на надморска височина от 723 метра и на площ от 15, 226 квадратни километра.

Съборът на Краево се отбелязва всяка година на 7 октомври, а един от най-големите празници за жителите на селото е Св. Богородица, която се чества на 15 август.

Краево е чаровно малко село с красива природа и обстановка, която е перфектна за семейни екскурзии и почивки.

Местоположение на селото и как да стигнем до него

Краево е разположено в планински район в източните склонове на планината Ржана, част от Западна Стара планина.

Около селото се издигат планински склонове след сливането на реките Конщица и Крива река в река Рударка.

Административно Краево е част от Община Ботевград и Софийска област. Самото село е разделено на няколко махали.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а само на няколко километра на североизток преминава третокласният път 161.

Най-близките населени места са Радотина, Рашково, Игнатица, Литаково, Гурково и Ребърково.

Какво ще ни предложи Краевският туризъм

Краево ни предлага един скромен, но в същото време достоен опит за развиване на туризъм. Селото разполага с един хотелски комплекс с леглова база от 40 места.

Хотелът е изграден в автентичен етно стил съчетан с всички съвременни екстри и удобства, познати ни от съвременния живот.

В комплекса ще откриете мини-басейн за деца, голям открит басейн за възрастни, автентична механа с традиционна българска кухня, както и конна база, предлагаща езда сред планинските ливади и горски пътеки на този район на Стара планина.

Природата около Краево ще ви плени със своята красота, могъщество и величественост – все характерни неща за българския Балкан.

Най-интересните забележителности около Краево

На около 11 километра от Краево може да посетите Осеновлашкият манастир Света Богородица. Намира се в пролома на река Габровица северно от едноименното село Осеновлашко.

Смята се, че манастирът е основан през 15 век, а най-ранната информация, открита за него е от 16 век в четвероевангелие от 1511 година.

В днешно време манастирът е напълно действащ и приема посетители и миряни. Манастирският комплекс се състои от камбанария, жилищни сгради и стаи за гости.

Друг интересен манастир в региона е Черепишкият манастир Успение Богородично, който се намира близо до Враца, на 12 километра от Краево.

Смята се, че манастирът е изграден и основан по времето на българския цар Иван Шишман. През 1612 година именно тук е изработено прочутото „Черепишко Четвероевангелие“ с позлатен обков.

В Черепишкия манастир има запазени стенописи, най-старите, от които датират чак от 14 век. Жилищните сгради пък са изградена през 1836 година и са запазени до ден днешен.

В село Скравена, на около 14 километра от Краево, може да посетите мемориалната паметник-костница на Ботевите четници, убити и обезглавени по време на Априлското въстание от 1876 година.

Мемориалният комплекс е разположен в центъра на Скравена, а входът е напълно свободен за посетители.

История на селото в кратък вариант

Югозападно от Краево се намира планинският връх Градец. Върху него археолози откриват следи от живот в предримската епоха. Открити са и следи от галерии, в които се смята, че са добивани руди още в древността.

Писмени източници пък описват съществуването на важен път през Краево по време на Античността и Средновековието.

Първите писмени сведения, в които конкретно се споменава селото, се откриват в данъчни регистри на Османската империя от средата на 15 век – там се споменава село с името Крайово.

Не се знае повече за селото по време на османския период. След Освобождението (1878 г.) Краево попада в границите на новата българска държава, с което започва и период на разцвет.

В селото се открива се училище, което първоначално е поместено в частна къща, а впоследствие и в общинска сграда.

Към края на 19 век населението на Краево възлиза на 370 души. В основен поминък за местното население се превръща производството и продажбата на дървен материал.

През 20-те години на 20 век Краево разполага с цели две дъскорезници на вода, както и една железарска работилница, в която се произвеждат тенекиджийски изделия, кантари и други подобни неща.

Към началото на 30-те години пък геолози откриват сведения за голямо наличие на различни руди – железни, оловни и медни – които не се експлоатират. За съжаление така и не се създава проект, който да започне да ги добива.

В днешно време селото е намаляло като население, а основната му част се състои от пенсионери. Туризмът прави бегъл опит за развитие тук, но все още в много малки мащаби.