Атон е третият ръкав на Халкидики. Той най-вече е популярен със своите манастири, които можете да посетите. Именно поради тази причина, той много често е бил наричан „Свещената планина“. Приема се като едно от най-свещените места за православните християни. Манастирите, които се намират там, са общо 20 на брой. Интересен е фактът, че те могат да се посещават единствено от мъже и през определени етапи от годината. В Атон се намира и Български манастир, наречен Свети Георги Зограф. 30 монаха от български произход са избрали да прекарат там живота си.

Най-подходящи за туризъм в Атон си остават градовете Уранополи, Неа Рода и Амоулиани.

Уранополи

На около 140 км от Солун се намира това туристическо градче. Разположено е в най-северната част на ръкава. Интересно място, което можете да посетите там, е пристанището, осеяно с рибарски лодки.

Неа Рода

В самото начало на ръкава се намира Неа Рода. Това градче съвсем не спада към големите градове в Гърция. Това, с което може да се гордее, са китните и приветливи къщи за гости и хотели, които са повече от посещавани от туристи както от съседските страни на Гърция, така и от множество други държави. Тези къщички привличат толкова много туристи, тъй като те са разположени по брега на морето с гледка към залива Акинтос. Ако сте от хората, привърженици на водните спортове, то това несъмнено е вашето място. За други, които обичат да посещават къмпинзи, да не пропускаме да споменем, че на 1 км. от селото се намира голям къмпинг.

Амоулиани

До този курорт бихте могли да стигнете единствено с ферибот. Той се намира върху един малък остров, който е почти прилепен към Атон. Определя се като едно от най-спокойните места, където да починете с цялото си семейство, без да бъдете обезпокоявани от шумове, висока музика и огромен наплив от пияни туристи.

Заради самия факт, че строителството е ограничено до минимум, морето се вижда от всичките страни на острова. За това несъмнено допринасят сградите, които са максимум на 2 етажа. Там не ще срещнете автомобили, няма дори и полиция. Единствено през август можете да наблюдавате няколко кръжащи лодки около плажа. На територията на островчето се намират няколко ресторанта и таверни. Посещавайки това място, сами ще се убедите в райското усещане, с което ще ви зареди.

Любопитно за Атон

Това е най-красивият полуостров от трите ръкава на Халкидики. Едно от неговите изящества се състои в девствените гори, които покриват територията му и са способни да омаят всеки турист, решил да ги посети. На тази нечувана красота можете да се възхищавате от яхта, тъй като, както вече споменахме по-горе, достъпът е ограничен. Около 1700 монаси обитават манастирите. В миналото броят на манастирите е наброява около 40. Но днес те са значително по-малко.

Този полуостров е далеч по-слабо населен в сравнение с останалите ръкави на халкидики. Разбира се, това не е спирка пред любопитните очи да се докоснат до красотите, които крие в себе си. Ако искате да отседнете на полуострова, то ние ви препоръчваме северната му част, където са разположени множество  хотели, очакващи своите гости.

Летуването ви би могло да се превърне в незабравимо, поради множество причини. Една от тях са ресторантчетата, които предоставят забавления, веселие и вкусни месни ястия на гостите си. Местността предлага също така и разходки около Света гора, които се осъществяват с помощта на корабче. Тази разходка е идеалната предпоставка да разгледате, макар и от разстояние, манастирите, които са разположени в северната част на полуостровчето.

Искате да си починете от шума, динамиката, мръсния въздух и забързания начин на живот? Атон е перфектната дестинация, която да посетите с цялото си семейство и да се отдадете а релакс и пълноценна почивка. Опитайте от магията на Атон и ние ви гарантираме, че няма да съжалявате до края на живота си.