Описание

Брацигово е български град, който се намира в южната част на страната, в склоновете на Родопите. Населението му по данни на ГРАО към 2015 година е 4 263 души, което е повишение спрямо данните от преброяването на населението на Националния статистически институт от 2011 година.

Един от основните поминъци на жителите на града е отглеждането на маслодайна роза, която се смята, че е по-качествена дори от карловската.

Местоположение на Брацигово

Градът е административен център на едноименната Община и е част от Област Пазарджик. През него преминава третокласният републикански път 377, а най-близките населени места са Пещера, Розово и Бяга.

Намира се в полите на Родопите и е разположен в котловина, а климатичните условия са идеални за отглеждането на маслодайна роза.

Туризъм в града и околностите

Градът разполага с три хотела и три къщи за гости. Хотелите предлагат автентичен и традиционен родопски стил, съчетан с всички съвременни удобства. Къщите за гости са подходящи за семейни събирания, чествания, големи празници и тийм билдинги. Предлагат незабравимо родопчанско преживяване.

В Брацигово може да посетите и някоя от двете механи, в които може да се насладите на изключително вкусна и традиционна българска храна.

Забележителности, които да видите

В Брацигово може да посетите местния Исторически музей, чиято първа сбирка се организира през далечната 1926 година. През годините тя става все по-голяма, като през 1988 година се открива и сграда, която да служи като музей. Той проследява историята на града и региона, а една от най-значимите експозиции е тази за подготовката на Априлското въстание.

На 4 км от града се намира местността Розовски вриз. В нея извират и се събират много води, които се вливат в микроязовир, наречен Гювеча. Мястото е изключително популярно за къмпинги, палаткови лагери и летен отдих, но през зимата също се посещава. Язовирът има условия за риболов.

Наблизо се намира крепостта Перистера, чиито останки са запазени. Разположена е на север от град Пещера. Крепостта се датира от 4 век и се смята, че е късноримска.

В нея може да видите и църквите-кули, разположени на хълма Света Петка. Крепостта е изградена върху целия хълм и разполага с вътрешен град, предградие и цитадела. В България не е открито друго подобно съчетание между кула и църква.

В Пещера може да посетите и църквата „Свети Димитър“, която е изградена в периода 1825-1831 година. В нея може да видите икони от 17 и 18 век, както и стенописи.

История на селището

Земите на Брацигово са обитавани още от праисторически времена. В Античността те са били населени от тракийското племе беси.

През средновековието местността „Драгуница“, близо до Брацигово, се предполага че носи името на славянското племе драговичи, което е доказателство за заселването на редица славянски племена по тези земи.

През годините на Първото и Второто българско царство, местността е важен стратегически пункт за българската държава.

През османския период селището се занимава предимно със земеделие и животновъдство. В края на 18 век в него се заселват жители от костурските села Омотско и Слимница, както и от корчанското Орешец. Повечето от тях са занаятчии, които значително обогатяват облика на селото и повишават неговото икономическо състояние. Към този момент, а и след това, в Брацигово почти няма турско население.

На 21 април (стар стил) 1876 година в Брацигово е обявено началото на Априлското въстание от Васил Петлешков. Сражението там е едно от най-кръвопролитните, а въстанието бива потушено. Васил Петлешков е заловен и убит.

След освобождението селото остава част от Османската империя. През 1895 година в него се създава комитет на Македонската организация. През 1892 година получава статут на град. Той става част от българската държава през 1913 година. През 1977 година е обявен и за общински център.