Описание

Барутин е българско село със смесено население, намиращо се в южната част на България. По данни на ГРАО към 2015 година в него живеят 1 678 души.

Разположено в Родопите, селото притежава автентичният дух на този регион в съчетание с красотата и спокойствието на малкото населено място.

Местоположение на Барутин

Административно селото е част от Община Доспат и Област Смолян. Разположено е в западната част на Родопите и е близо до язовир Доспат. Климатът е средиземноморски, но не е типично изразен. През селото протича река Караджадере.

Близо до Барутин преминава второкласният републикански път 37, а най-близките населени места са Чавдар, Късак и Доспат.

Туризъм в и около селото

Селото разполага с две къщи за гости, като по-голямата предлага леглова база от 12 места. В нея може да използвате басейн, чадъри, шезлонги и плажна шатра. Това, в съчетание с чистия въздух и красивата родопска гледка, създава предпоставки за едно незабравимо преживяване.

Къщата разполага и с механа, както и автентично родопско огнище.

Около селото се провеждат екскурзии с джип до красиви местности и еко пътеки, а в намиращия се наблизо язовир Доспат любителите на риболова могат да упражнят своето хоби.

Забележителности наоколо

На близо 4 км от Барутин се намира водопадът Късак. Той е висок около осем метра, а под него има изграден кът с пейки и маси. Пътят е труднопроходим черен път, а последните няколкостотин метра е преминава през пътека.

Защитената местност Караджа Дере се намира само на 5 км от селото и е с площ от около 1 000 хектара. През 2008 година получава този си статут. В нея може да видите редица защитени растения и животни, както и местообитанията на видрата.

Над река Сърнена, на 7 км от Барутин, се намира римският мост Кемера. Наблизо е изградена беседка. Мостът е със сходна конструкция като моста над Девинската река, но е по-голям.

Скалето е забележителност, която си заслужава посещението. Намира се на 7.5 км и представлява скално образувание, което е било използвано като светилище в края на Бронзовата и през цялата Желязна епоха. Предполага се, че там са се извършвали древни тракийски езически ритуали, а наблизо е преминавал древен тракийски и римски път, свързваш селището с Беломорието. Прави впечатление и големият брой тракийски и римски гробове разположени наблизо.

Ако желаете да изкачвате Родопите, то връх Виденица е страхотно място за посещение. Извисяващо се на 1 652 метра и намиращо се на 8.5 км от Барутин, върхът представлява интересно място, съчетаващо в себе си природа и история. На върха съществува светилище, за което се смята че е на Бог Дионис, както сочат археологическите разкопки.

На 13 км от Барутин и на 3 км от село Ягодина се намира едноименната Ягодинска пещера. Тя е дълг над 10 км и е съставена от три нива. В пещерата е открито древно жилище на майстори-грънчари. В нея могат да се видят и редките пещерни перли.

История на селището

Смята се, че селото започва да бъде обитавано почти изцяло то юруци още от средата на 17 век. В началото на 19 век те разпродават стадата си и заминават към съвременна Турция.

Към средата на века Барутин има около 330 жители, живеещи в 100 къщи, които са българо-мохамедани.

През 1876 година, по време на Априлското въстание, Ахмед ага Барутанлията от село Барутин събира българо-мохамеданите и се отправя към Батак за потушаване на въстанието там.

След освобождението селото остава част от Османската империя. През 1912 година, по време на Първата балканска война, българската армия опожарява селото, като пощадява една единствена къща. Смята се, че по това време населението на селото се състои предимно от българо-мохамедани.