Описание 

Господинци е българско село, което се намира в югозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 492 души.

Старото му име е Циропол, а населението му е предимно българо-мохамеданско.

Местоположение на Господинци

Селото е разположено в планински район, в южните склонове на Пирин. Административно е част от Община Гоце Делчев и Област Благоевград.

През селото преминава река Места, както и второкласният републикански път 19. Най-близките населени места са Бел камен, Баничан, Балдево и Буково.

Туризъм в Господинци

Селото разполага с една къща за гости, която предлага пет места. Къщата е оборудвана с открит басейн, барбекю, безплатен паркинг, както и всички вътрешни удобства, включително безжичен интернет.

Районът около селото е популярна дестинация за колоездене, а преминаващата река Места предлага отлични условия за риболов. Наблизо се намира и границата с Гърция, а популярни курорти като Велинград и Банско са в рамките на 30-50 км.

Забележителности, които да посетите

До село Скребатно, на около 6 км от Господинци, се намира Вълчановата пещера. Кръстена е на Вълчан войвода, който е използвал пещерата като скривалище за себе си и четниците си.

В района може да посетите и средновековната крепост Момина кула, която се намира върху един от най-тесните и живописни участъци на Момина клисура. В подножието на крепостта, край пътя, има паркинг, а до самата Момина кула се стига единствено пеша. Под самата крепост има открита естествена пещера. Тя се намира в скалите и разполага с няколко входа и галерии.

Между селата Горно Дряново и Ковачевица може да откриете живописния водопад Буков дол. Той е само на 8 км от Господинци. През лятото водите на водопада са малки, докато през есента и пролетта се увеличават. До водопада се стига по римски мост, който свързва двете села.

Близо до Ковачевица може да посетите друг дар от природата – местността Сини вир. Местността е обградена от 300-метрови скали, които са непристъпни и запазват дивото ѝ състояние.

Внимание заслужава и самото село Ковачевица, което разполага със статут на архитектурно-исторически резерват. Уникалното на селото е, че всички къщи в него са със запазена възрожденска архитектура и са построени почти изцяло от камък. Ковачевица определено ще ви върне 200 години назад и ще ви очарова с традиционния си български дух.

На близо 9 км от Господинци може да посетите късноантичния и римски град Никополис ад Нестум. Най-вероятно градът е бил построен върху останките на тракийско селище, а за това свидетелстват редицата открити златни монети, прибори и съдове. Никополис ад Нестум е и единственият античен град в Родопите, който е от периода на Римската империя и е запазен до ден днешен.

История на Господинци

Намиращата се над селото антична и средновековна крепост Градище, чиято функция е била да охранява прохода Момина клисура, свидетелства не само за живота по тези земи, още от периода на Античността, но и за значението на селището по това време.

Няма данни за съществуването на крепостта по време на Средновековието, но се предполага че тя е била разрушена в някакъв момент, от преминаваща войска през прохода Момина клисура. При откриването си крепостта е била само с основите си, като едва през 80-те години на миналия век са възстановени част от стените ѝ.

Най-вероятно през османския период се формира съвременното селище, тогава носещо името Циропол. През 19 век населението му е предимно българо-мохамеданско, като това се посочва, както в „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“ от 1878 година, така и в статистиката на Васил Кънчов от 1900 година „Македония. Етнография и статистика“.

След освобождението Циропол остава в пределите на Османската империя за още близо 35 години. След Междусъюзническата война (1913) селото окончателно преминава към българската държава като част от географската област Пиринска Македония.

През 1934 година името на селото се сменя на днешното Господинци.