Описание

Годлево е българско село, което се намира в югозападната част на страната, в района на планината Рила. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 490 души.

Местоположение на Годлево

Разположено е в планински район, в полята на Рила. От селото се виждат и другите планини в района – Пирин и Родопите. Административно то е част от Община Разлог и Област Благоевград.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Бачево, Разлог и Баня.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с един семеен хотел с 43 места, и една къща за гости с 27. Хотелът се намира в края на Годлево, в подножието на Рила. От балконите на стаите се открива спираща дъха гледка към Пирин. Хотелът е подходящ за семинари, тийм билдинги, йога лагери и прочие. В него се предлага и ресторант, предлагащ вкусна храна с натурални продукти. Екстрите на хотела включват сауна, джакузи, тенис на маса, детски кът с поляна, билярд и редица други.

Къщата за гости се намира в селото и е подходяща за семейни събирания и празници. От нея има страхотна гледка към заобикалящите селото планини, а самата къща предлага домашен уют и комфорт.

Разположението на Годлево го прави изключително подходящо за планински и високопланински туризъм.

Забележителности наоколо

Съвсем наблизо се намират и Банско и Разлог, в които може да видите десетки забележителности с местно и национално значение, като:

  • Историческият музей Никола Парапунов в Разлог
  • Местността Голак над Разлог
  • Църквата Света Троица в Банско
  • Веляновата къща в Банско
  • Домът-музей Никола Вапцаров в Банско
  • Къщата-музей Неофит Рилски в Банско
  • Радоновата къща в Банско
  • Постоянната иконна изложба на Банската художествена школа
  • Базиликата в Безименния град в Банско

Може би най-красивата, от тези забележителности, е местността Голак, която е разположена точно над Разлог, на едноименния хълм. От нея се разкрива невероятна гледка към Разложката котловина и планините Рила, Пирин и Родопите. В местността са изградени места за почивка и наблюдение, както и 12-метрова кула за съзерцаване.

Друга интересна природна забележителност в местността е водопадът Щрокалото. До него се стига сравнително лесно, а височината му е около 30 метра. Щрокалото е разположено до река Клинеца, а пътят към него тръгва от разложкото село Добърско.

Друга забележителност в Добърско е православният храмСвети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Изграден е през 1614 година и е запазен до днес. В него може да видите и уникални стенописи, запазени още от османския период.

История на селото

На около 5 км от днешното село Годлево се намира старото му землище, а покрай него преминава римски път. Това свидетелства за живот в този район от древността. Няма данни, обаче, за значението на селото през този период, както и последвалия го период на Средновековието.

Смята се, че през османския период жителите на селото са се занимавали предимно с животновъдство.

Повечето данни и статистики за населението на селото през 19 век сочат, че то е с предимно българско такова.

След освобождението през 1878 година селото остава част от Османската империя. Такова ще бъде чак до 1913 година, когато по силата на Букурещкия мирен договор географският регион Пиринска Македония преминава в състава на българската държава.

Поради разположението си, селото е център на редица български революционери и борци за освобождението на Македония в периода 1878-1913 година.