Описание

Генерал Тошево е български град, който се намира в североизточната част на страната, в близост до границата с Румъния.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 6 835 души.

Градът носи името на българския генерал Стефан Тошев, участвал в четири войни за България – Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Местоположение на Генерал Тошево

Административно градът е част от едноименната община и Област Добрич. През него преминава второкласният републикански път 29, който води към Граничния контролно-пропусквателен пункт Кардам, който се намира на около 14 км.

Най-близките населени места са Присад, Равнец, Люляково, Писарово, Петлешково и Дъбовик.

Туризъм в града

Градът разполага с два хотела, по-големият от които предлага леглова база от 24 места. Хотелите разполагат със собствени паркинги и ресторанти, а комфортът във всяка стая е осигурен с цифрова телевизия и безжичен интернет.

Интересните забележителности и близките села наблизо предоставят възможност за разходки и пътувания.

Забележителности, които да посетите

Градът разполага с Исторически музей, който е изключително интересен и е един от най-младите музеи на територията на България. Открит е през 2006 година. В него има над 10 000 предмета, които представят културното наследство на региона и част от това на цялата страна.

На около 22 км се намира град Добрич, в който също може да посетите редица културни и исторически забележителности. Етнографският музей Стария Добрич е една от тях. Там са съхранени и запазени редица занаяти, характерни за добруджанския край.

Друга интересна културна забележителност е църквата Свети Георги, която е разположена в центъра на града. Изградена е през 1842 година и е най-старата православна църква в Добрич. Тя е вградена отчасти в земята и е висока 12 метра, като е проектирана в типичен възрожденски стил.

Музеят дом-паметник Йордан Йовков е открит през 1980 година в чест на прочутия български писател. В него може да видите около 10 000 фондови единици, представящи неговия живот и неговото творчество.

Ако сте любител на изобразителното изкуство, то Художествената галерия в Добрич е мястото, което трябва да посетите. Сградата на музея е построена през 1935 година и днес има статут на паметник на културата.

На около 27 км от Генерал Тошево може да посетите тракийската крепост Залдапа. Крепостта е построена от тракийското племе обулензи, най-вероятно през осми век преди Христа. Днес са запазени само останки от крепостта, които се намира близо до село Абрит.

История на града

Предполага се, че земите на днешния град Генерал Тошево се заселват някъде през османския период. За пръв път селището се споменава през 1573 година в турски данъчен регистър на джелепкешаните. Там то се споменава с името Касъм, което носи до средата на 20 век.

След освобождението селището става част от новосъздадената българска държава.

През 1919 година, по силата на Ньойския договор, България губи територията на Южна Добруджа, в която влиза и Касъм. По време на румънската власт, селището се превръща в околийски център и през 1926 година получава името Свети Димитър. Осем години по-късно е прекръстено на прочутия румънски политик и министър-председател на Румъния Йон Георге Дука.

След като Южна Добруджа се връща в територията на България по силата на Крайовската спогодба през 1940 година, започват обсъждания за промяна на името на селото. След няколко неуспешни предложения, през 1942 година е решено и дотогавашния Касъм бива преименуван на Генерал Тошево, редом с намиращата се в него ЖП гара. Кръстено е на прочутия български генерал Стефан Тошев.

През 1960 година Генерало Тошево е обявено за град.