Описание на Илинденци

Илинденци е българско село, което се намира в югозападната част на страната, в планински район. Старото му е име е Белица.

Населението на селото е в размер на 831 души, според данните на ГРАО към 2015 година.

Селото има много какво да предложи на всички свои посетители. Освен красивата природа и чистия планински въздух, Илинденци има и много какво да „разкаже“ чрез своята богата и интересна история.

Пиринският край е един от най-красивите у нас и това село има много какво да даде на всеки от нас.

Местоположение

Както споменахме, селото се намира в планински район и по-конкретно в по-равнинните части на планината Пирин. През него преминава река Белишка, която се влива в река Струма, преминаваща на няколко километра западно от Илинденци.

Административно е част от Община Струмяни и Област Благоевград. Селото е свързано с автомагистрала „Струма“, която е на няколко километра от него и това е основната пътна артерия тук. От Илинденци излизат няколко планински пътя, която водят към Пирин.

Най-близките населени места са Струмяни, Плоски, Микрево, Драката, Каменица, Палат, Вълково и Долна Градешница.

Туризъм в Илинденци – какво ни очаква

Селото не е особено голямо, но за сметка на това предлага богат асортимент от възможности за туризъм. В Илинденци можем да отседнем в някоя от двете къщи за гости.

По-малката разполага с леглова база от 6 места, но за сметка на това има собствена винарна изба, благодарение на която може да се насладите на отлично българско вино по традиционна рецепта.

По-голямата пък представлява цял комплекс от къщи с обща леглова база от 44 места – изключително подходяща е за големи семейни събирания и дори малки сватби.

Красотата на Пирин пък ще ви остави главозамаяни. Имате редица възможности да се разходите и да подишате от чистия въздух на този прекрасен български край, който ще ви зареди с невероятна енергия и хубави емоции.

Забележителности – къде и какво си заслужава да посетим

Ако спокойствието и красотата на планината не са ви достатъчни, този край има и много забележителности, които може да посетите.

На 5 км от селото се намира раннохристиянска базиликата в местността Долно градище, край село Микрево.

Базиликата е лесно достъпна, а към нея сочат редица табели, така че няма опасност да се изгубите или затрудните в откриването ѝ.

Смята се, че въпросната базилика е построена върху място, което е било обитавано още през Желязната епоха.

Един прекрасен български град – Сандански – се намира само на около 10 километра от Илинденци и задължително препоръчваме да го посетите, ако досега не сте.

Там може да видите интересни неща като градския парк Свети Врач и санданския манастир Свети свети Козма и Дамян.

Ако адреналинът ви копнее за повече приключения, препоръчваме да опитате спускането с каяк по река Струма – едно наистина незабравимо изживяване.

История на Илинденци

Историята на селото е свързана предимно с по-нови времена и българските движения за освобождение на Македония.

До Балканската война (1912-1913 г.) Белица, както е старото му име, е голямо село с преобладаващо турско-циганско население. Към 1873 статистиките на Османската империя сочат, че в него живеят 760 мюсюлмани в 290 домакинства.

Васил Кънчов, в своята „Македония. Етнография и статистика“ твърди, че към 1900 година населението на Белица се състои от общо 1530 души, от които 1200 турци, 240 цигани и 90 българи-християни.

След Балканските войни от 1912-1913 година почти цялото турско и циганско население на Белица се изселва и на негово място пристигат бежанци от Егейска Македония, които образуват местните махали Крушевска, Заровска, Врабска и Кърчовска.

Местната турска баня е превърната в християнска църква, носеща името „Света Марина“. И до ден днешен населението на селото остава предимно българско. През 1951 година селото бива прекръстено на съвременно Илинденци.