Описание

Бродилово е българско село, което се намира в югоизточната част на страната, в близост до границата с Турция. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 284 души.

Селото съчетава по уникален начин близостта до морето и разположението в планината, предоставяйки редица възможности за отдих и туризъм.

Местоположение на Бродилово

Намира се в Странджа, в подножието на вулканичния масив Голямата Папия. Край селото преминава река Велека, а до него се стига по четвъртокласен републикански път. Най-близкото населено място е Царево, което се намира на 12 км, а в близост се намират и Кости, Изгрев и Българи.

Туризъм в селото и околностите

Селото разполага с една къща за гости с леглова база от 4 места. В къщата се отглеждат домашни зеленчуци, а терасата има страхотна гледка към река Велека и местността.

От селото може да се разходите в местността и в Странджанската планина, където има редица красиви и тихи места за отдих. Намиращата се наблизо река Велека предоставя чудесни условия за риболов.

Забележителности, които да посетите

В селото може да посетите църквата Свети Пантелеймон, която е обявена за паметник на културата. Тя е изградена между 1910 и 1911 година по проект на италиански архитект. Смята се, че е проектирана във възрожденски стил, а в нея има забележителни странджански дърворезби. Спрямо големината на селото, църквата е със значителни размери.

Край Бродилово може да посетите и откритата ранна тракийска гробница, за която археолозите смятат, че датира от 4 век преди новата ера. Открита е през 2008 година.

На около 5 км се намира село Кости, в която е разположена защитената местност Пирен, в планината Странджа. Местността носи името на вечнозеления реликтен храст пирен, който се среща единствено на територия на Странджа.

Друга защитена местност близо до Кости е Кълката. Тя се намира в централна Странджа и е създадена през 1989 година с цел опазване на гнездо на двойка бухали. Големината на защитената местност е близо 19 хектара, като тя обхваща и част от селото.

В селото се намира и църквата „Свети Свети Кирил и Методий“, която е една от най-големите и красиви църкви в цяла Странджа. Изградена е през 19 век, а след Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година е разрушена. Шест години по-късно е изградена наново и осветена. В църквата може да видите запазени икони от 14-17 век.

Разбира се, близостта на Черно море позволява и отскачане до някой от плажовете, които се намират в района, като:

  • Плаж и Къмпинг Делфин
  • Плаж Варвара
  • Къмпинг Нестинарка
  • Плаж Василико
  • Попски плаж
  • Плаж Велека
  • Плаж Бутамята
  • Къмпинг Арапя

История на селището

В района на Бродилово са открити останки от три крепости, които свидетелстват за живот още от Античността. Първите писмени данни, които се срещат за селото, са в османски документ от 1498 година, отнасящ се до търговията със сол. Името му е записано и в регистрите на кааза Анхиало от 17 век. Прочутият германски картограф и географ Хайнрих Киперт отбелязва селото под името Бродиво в своя карта от 19 век.

До началото на 20 век селото е населявано предимно от гърци-нестинари. През 1914 година те се изселват от Бродилово и на тяхно място се заселват български бежанци от Източна Тракия.