Описание

Драгоман е български град, който се намира в западната част на страната, в близост до границата със Сърбия.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 3 300 души.

Местоположение на Драгоман

Градът е административен център на едноименната община Драгоман и е част от Софийска област. Разположен е във високопланинско поле, което е част от планината Чепън, която пък е част от западния дял на Стара планина.

Драгоман е важен транспортен коридор, като през него преминава първокласният републикански път 8, който е част от международната пътна мрежа Е80 и който води към границата със Сърбия при Граничния контролно-пропусквателен пункт Калотина, намиращ се на около 15 км от града.

Най-близките населени места са Чуковезер, Драгоил, Летница и Големо Малово.

Туризъм в града

Градът разполага с един хотелски комплекс, чиято леглова база възлиза на 42 места. Разположението на комплекса е стратегическо – близо до изхода на път Е80 и малко извън Драгоман. Стаите са приятно обзаведени и имат всички нужни удобства. Самият комплекс разполага с открит басейн, ресторант, както и масажи.

Ако се чудете къде да хапнете, в града има няколко ресторанта, един от които е във въпросния хотелски комплекс. Там ще опитате вкусна и традиционна за този край храна.

Забележителности, които да посетите

Близо до съседното село Чуковезер се намира местността Чукар, а в нея може да откриете малка църква, която е изградена върху останките на антична такава, датираща от 4-6 век. Възвишението, върху което е построена днешната църква, се смята за тракийска могила.

На около 3 км от Драгоман се намира едноименното Драгоманско блато, което е обявено за резерват. Не е пригодено за туризъм, но има пешеходни маршрути, макар и да не са маркирани. В блатото могат да бъдат видени и наблюдавани много птици, които често спират в него, тъй като се намира на миграционния път Via Aristotelis.

Ако сте любители на историята и археологията, то на няколко километра от града може да посетите останките на Драгоманския петропавловски манастир, известен още и с името Петров кръст. До него се стига по черен път, който не е пригоден за преминаване с превозно средство и позволява единствено преминаване пеша. Смята се, че манастирът е бил изграден по времето на цар Иван Асен II, а в основите му е имало останки от тракийско светилище. Не се знае кога е бил разрушен манастирът, но най-вероятно това се е случило по време на османския период.

Друг манастир, който може да посетите, този път действащ, е манастирът Свети Георги Победоносец, който се намира до село Букоровци, само на 9.5 км от Драгоман. Той е единственият манастир в цяла България, който разполага с пет църкви. За съжаление от тях единствено църквата Свети Георги е действаща. В този манастир е открит и най-старият календар в Европа, изработен от камък във форма на костенурка.

История на селището

В землището на Драгоман са открити най-различни оръдия на труда като каменни чукове и брадви, които свидетелстват за живот още от неолита (новокаменна епоха).

През Римския период тук отново има селище, както и крайпътната станция Мелдия, която е била стратегическо място в региона. Станцията е била използвана като квартира за римска войска, чиято функция е била да охранява ключовият военен път от Белград до Византион (по-късно Константинопол). По-късно, през Средновековието, това селище също е имало ключова роля.

Първите писмени сведения за населено място с днешното име, откриваме в два османски регистъра от 1530 и 1576 година, в които селището се споменава с имената „Драгоман“ и „Дирагоман“.

След освобождението селото влиза в състава на новосъздаденото Княжество България. През 1909 година Драгоман става и център на община, какъвто е и до днес.