Описание

Горнослав е българско село, което се намира в южната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 81 души.

Селото и районът около него са били значителен духовен център през османския период като 19-те църкви и параклиси в землището му са свидетелство за това.

В днешно време Горнослав е популярна дестинация за парапланеризъм, поради благоприятното си разположение.

Местоположение на Горнослав

Административно селото принадлежи към Община Асеновград и Област Пловдив. То е разположено в Добростанския рид, в областта на Западните Родопи.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а на няколко километра преминава второкласният път 58. Най-близките населени места са Долнослав, Червен, Орешец и Тополово.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с две къщи за гости. Едната, която си намира в Горнослав, разполага с леглова база от 10 места. Тя предлага и барбекю, самостоятелна лятна кухня, беседка, механа, както и голям двор. Подходяща е за семейни събирания или просто релаксиращ уикенд с най-близките.

Другата къща за гости се намира на няколко километра от Горнослав и разполага с конна база. Къщите са три на брой и предлагат общо 32 места. Към това се прибавя и ресторантът, който събира 60 души, както и детският кът до него. Храната в ресторанта е домашно отгледана и приготвена. В конната база се предлагат обучения и преходи. До комплекса има и малко езеро, с което гледката става още по-красива.

Забележителности в местността

В началото на съседното село Долнослав се намира 800-годишен чинар. Около него има поне още 20 такива дървета, чиято възраст варира между 500 и 800 години.

На няколко километра се намира водопадът Лястовичи вир, който е в близост язовир Сушица. Пътеката до водопада се движи успоредно срещу течението на река Сушица.

В пределите на одопите, на 7 км от Горнослав, се намира хижа Марциганица. Тя събира общо 154 души и представлява масивна сграда на 3 етажа. Оборудвана е с кафене, столова и туристическа кухня, а отвън има и паркинг.

Близо до село Мулдава се намира и едноименният Мулдавски манастир Света Петка. Манастирът е основан през 14 век и през епохата на Възраждането е бил важно книжовно средище. До 1888 година към манастира е съществувало и килийно училище.

Една от най-значимите забележителности в местността е Белинташ (познат още като Белънташ и Беланташ). Смята се, че местността е била култов обект на траките. В превод от турски език Белинташ означава Белият камък. Той представлява малко скалисто плато, в което има следи от човешка намеса.

На около 8 км се намира и резерватът Червената стена, който е най-големият биосферен резерват в Родопите със своите 3029 хектара. Близо до резервата се намират Асеновата крепост и Бачковският манастир. В Червената стена се намира и единственото находище в България на венерино пантофче – най-красивата българска орхидея.

История на селището

Горнослав е селище с много древна история. Тук са открити останки от култово енеолитно светилище (от 5-4 век преди новата ера), а наблизо са древното тракийско светилище „Белинташ“ (4-1 век преди новата ера) и християнското светилище „Кръстова гора“ (12-14 век след новата ера).

Първото писмено сведение за днешното селище е от 1576 година, когато то се споменава в регистър на търговците на добитък. В него е регистриран един джелеп. Тогавашното име на селото е било Арбанаси. През 17 век селото се разделя на две махали – Долно и Горно Арбанаси. Днес това са Долнослав и Горнослав. Причината за разделението най-вероятно е била е, че в едната махала са живеели гъркомани, докато в другата българоговорящи.

Към края на 18 и началото на 19 век районът е чест обект на набези от кърджалии и даалии.

След освобождението селото влиза в състава на автономната област Източна Румелия, като първо е част от Конушката нахия (околия), Пловдивски департамент (окръг), а впоследствие преминава към Станимъшката (Асеновградска) околия.