Описание

Китен е българско курортно селище, което е разположено в югоизточната част на страната, на брега на Черно море.

Населението му наброява 1114 души, според данните на ГРАО към 2015 година, което прави Китен четвъртият най-малък град в страната.

Въпреки това той е един от най-предпочитаните черноморски курорти и ежегодно в него отсядат хиляди туристи, търсещи спокойна и незабравима почивка.

Местоположение на Китен

Административно Китен спада към Община Приморско и Област Бургас. Географски градът е разположен северно от устието на Китенската река, като част от него се намира на малкия полуостров Урдовиза.

Географското разположение на Китен е едно от нещата, които са отговорни за успеха му – това са плажните ивици, двата живописни залива, както и гористите разклонения на Странджа.

Така в града се създава една неповторима симбиоза от гористи местности, чист въздух и заливи, в които водата е спокойна и плитка.

Основната пътна артерия, която свързва Китен с останалия свят, е второкласният републикански път 99, който започва от Бургас, върви по цялото югоизточно Черноморие и при Царево променя посоката си към Малко Търново, където се съединява с първокласния път 9.

Едва ли е изненада, че най-близко намиращите се до Китен места са предимно черноморски курорти – това са Лозенец, Приморско и Царево, а останалите населени места, които също са близо, са Велика, Писменово, Фазаново и Ясна поляна.

Туризъм в Китен – необятните възможности на Черноморието

Китен разполага с над 300 хотели, семейни хотели, бунгала, къщи за гости и апартаменти, което едва ли изненадва някого.

Както посочихме, този курортен град е един от най-популярните по българското Черноморие.

Освен прекрасните си чисти плажове, Китен предлага и много забавления в самия град, сред които заведения, ресторанти, барове, увеселителни заведения, множество магазини и какво ли още не.

Главната улица с магазини на града е толкова дълга, че една вечер няма да ви стигне да я обиколите.

Разбира се Странджа е на гърба на Китен и винаги имате опцията да се отскубнете от морето и да се гмурнете в планината.

Забележителности, които си заслужава да посетите

Разбира се в Китен може да се отдадете само и единствено на морето, но ако все пак приключенският дух във вас напира, може да се отдадете и на разглеждането на всички забележителности, които се намират в района около курортния град.

Все пак ще отбележим всички плажове, които може да посетите в радиус от 5 километра, за да може да разнообразите престоя си там:

  • Плаж Атлиман;
  • Плаж Караагач;
  • Плаж ММЦ Приморско;
  • Плаж Мечата дупка;
  • Плаж при залив Стомопло;
  • Плаж Оазис;
  • Плаж Перла и много други.

В съседния град Приморско може да посетите един от най-модерните увеселителни аквапаркове у нас. В него ще откриете бар за деца, сладоледен бар, ресторант, суши бар, както и бар за бързо хранене.

Сред атракционите влизат детска пързалка, няколко големи пързалки за възрастни, спортна мултифункционална зала, както и открита зала за тенис.

На около 7 километра на юг, между курортите Лозенец и Царево, ви препоръчваме да посетите нос Арапя. Там ще откриете популярна и красива плажна ивица, която разполага с три малки залива.

Нос Арапя е изключително предпочитана за сърфистите, тъй като в района се образуват перфектните условия за сърфинг, начело със силен вятър.

История на Китен

Историята на Китен може да се проследи чак до бронзовата епоха в древна Тракия. Смята се, че първоначално селището се е казвало Урдовиза – също име, което носят днешните останки от крепост, която се намира в града.

Урдовиза е старо тракийско селище, а за това свидетелстват редица археологични находки в района.

По време на Средновековието на това място се издига и крепостта Урдовиза. Тя се запазва и след османското нашествие по тези земи от 14 век.

През 17 век, обаче, местното население е принудено да се изсели към вътрешността на Странджа заради опасността от казашки нападения. Преселниците образуват днешното село Визица.

Към края на 19 век крепостната стена на Урдовиза е била много добре запазена. В днешно време е запазена единствено стената, която прегражда полуострова откъм сушата.

След Освобождението на България през 1878 година, Китен става част от новосъздадената автономна област Източна Румелия.

През 1931 година на полуостров Урдовиза пристигат заселници, привлечени от благоприятното разположение, водата и богатите пасища. Преселниците построяват 14 малки къщи тип „шаронски“ по програмата на французина Рене Шарон.

От далечен поглед къщичките приличали на китка и от 1932 година селото получава името Китен, което означава красив, прекрасен.

През 60-те години на миналия век, благодарение на добрите си ресурси за туризъм, Китен започва да се развива активно като курортно селище.

Нещо повече, през следващите десетилетия редица големи институции, промишлени предприятия и ведомства изграждат значителна по мащаб собствена почивна база на територията на Китен.

Няма друго място по българското Черноморие, където да е концентрирана такава по мащаб ведомствена база.

Още през 1962 Китен получава статут на национален курорт, а през 90-те години има бум на строителството на частни хотели, ресторанти, квартири, увеселителни заведения и какво ли още не.

За период от 10 години селището нараства около 4 пъти и се превръща в един от най-силните български курорти.

През 2005 година, с решение на тогавашното правителство, Китен, дотогава село, придобива статут на град.