Описание

Бели Искър е китно планинско селце, намиращо се в западната част на страната и южно от столицата София. Разположено в подножието на Рила, то е стратегически пункт за редица атрактивни маршрути, които водят до места като Мальовица, Седемте рилски езера, Ястребец, хижите Вада и Грънчар, дворецът Царска Бистрица, Боровец и връх Мусала.

По данни на ГРАО от 2015 година в него живеят близо 600 души, а близостта му до София го прави предпочитано място за отдих и почивка в планината.

Местоположение на Бели Искър

Административно селото е част от Община Самоков и Софийска област. През него преминава едноименната река, която съвсем наблизо се влива в река Искър, както и третокласният републикански път 6206. Най-близките населени места са Мала Църква и Маджаре, а Боровец и Самоков са само на 5 и 7 км.

Разположено е в подножието на връх Мусала. Стратегическото му местоположение създава идеята за изграждане на ски-лифт и писта, които да свържат селото с връх Ястребец. Малко над селото е язовирът Бели Искър, в който се намира една от най-високопланинските централи в България.

Туризъм в селото и наоколо

Селото разполага с един семеен хотел и 14 къщи за гости. Достъпните цени, тишината, спокойствието и чистата природа, както и близостта до Боровец, правят Бели Искър предпочитана и любима дестинация на редица наши и чуждестранни туристи.

Любителите на излетите и изкачванията в планината също избират селото поради намиращите се наблизо редица пътеки и маршрути, които водят до някои от най-популярните дестинации в Рила и региона.

Забележителности, които да видите

Бели Искър е разположен в непосредствена близост до националния парк „Рила“ – най-големият в България.

В селото започва и едноименната екопътека. Тя е дълга близо 7 км и общото време за изминаването ѝ е 3 часа. Началото на пътеката е на височина от 1215 метра, а най-високата ѝ точка се извисява на 1528 метра. Там е изградена и панорамна тераса, от която се разкрива невероятна гледка.

На 3 км от селото се намира Шишмановото кале, което представлява останки от средновековна крепост, която се е състояла от цитадела, предградие и град. Според историческата наука калето е всъщност средновековният град Самоков, който е просъществувал между 12 и 14 век. Смята се, че през 1388 година на това място има битка между османските турци и българските войски, в която загива братът на българския цар Иван Шишман – Иван Асен V Шишман.

Ако сте любители на конете и конската езда, може да посетите Ранчо Рила, което е на 4 км от Бели Искър. То е разположено на изключително красиво място със спираща дъха гледка към Рила, Витоша и Верила. В ранчото се предлага езда за начинаещи и напреднали, както и еднодневни преходи и такива с посещение и преспиване в хижи или къщи за гости.

В намиращия се наблизо ски курорт Боровец също може да посетите редица забележителности, една от които е Дворецът Царска Бистрица, който е бил изграден от цар Фердинанд и бил негова любима вила за лов, както и на сина му цар Борис III.

В Боровец може да се качите и на Рила с някой от следните лифтове:

  • Лифт Ястребец Експрес
  • Мартинови бараки
  • Ситняковски лифт
  • Ястребец

История на селището

Няма много данни за историята на селището, като се предполага че то е възникнало в по-ново време. Намиращото се близо до него Шишманово кале разкрива, че там е бил средновековният град Самоков, но след османското нашествие от 14 век крепостта бива разрушена.

След освобождението селото става част от Княжество България.

Предполага се, че се развива като туристическа местност след обособяването на Боровец като ски курорт – през 60-те и 70-те години на миналия век.