Описание на Калайджии

Калайджии е малко българско село, което се намира в централната част на страната. Населението му, според статистиките на ГРАО към 2015 година, е 131 души.

Сгушено в старопланинските склонове, селото разполага със своя чар и предлага любопитни места за посещение и правене.

Ежегодният събор на селото се провежда през октомври месец, а местоположението му в гориста местност предлага отлични условия за лов – в природната зона около Калайджии се срещат вълк, глиган, лисица, язовец, заек, сокол и всякакви дребни гризачи.

Местоположение на селото – как да го открием

Селото е разположено в планинския район на Средния Предбалкан. Районът е с умереноконтинентален климат, лятото е гореща, а зимата хладна.

Административно Калайджии спада към Община Златарица и Област Велико Търново. Областният град е на разстояние от 44 километра, докато друг голям град в околността – Горна Оряховица – се намира на 40 километра.

През селото преминава една основна пътна артерия – четвъртокласен републикански път, който се отделя от път 4004.

Най-близките населени места са Долно Шивачево, Резач, Горна Хаджийска, Разсоха, Рекичка, Средно село и Дедина.

Какви са възможностите за туризъм в Калайджии

Селото разполага с един огромен комплекс, който представлява ваканционно селище и се състои от 6 самостоятелни вили, хотел, двуетажен ресторант, панорамна механа, басейн, игрища, градински фитнес уреди, сауна, велосипеди и тенис маси.

Всичко това се простира на просторната площ от 100 декара, в които влизат и обширна гора заедно с частно ловно стопанство.

Ваканционното селище е най-голямото не само в селото, но в целия регион, и привлича редица посетители и любители на селския туризъм.

Комплексът е подходящ също така за организация на фирмени партита, сватби, кръщенета, рождени дни и всякакви семейни поводи и събирания.

Ако решите да посетите това село без специален повод, то пред вас се откроява възможността да се разходите из красивите гори и склонове на Стара планина. Въздухът е изключително чист.

Забележителности – върху какво трябва да акцентирате

Най-близката забележителност, която си заслужава да посетите, се намира на около 7 километра. Това е водопадът „Гърбавата чешма“, който е разположен в пределите на Стара планина, непосредствено до екопътека Стара река.

Водата на този водопад е силно варовита, в следствие на което се е образувало уникално скално образувание с дължина от близо 10 метра и височина от 3 метра.

Село Марян се намира на около 13 километра от Калайджии и в него може да видите едноименния марянски манастир. Легендите гласят, че на това място е съществувал манастир пред 8-9 век, който е бил разрушен впоследствие.

Настоящата църква е изградена през 1835 година, а при по-късни разкопки около нея са открити основите на стар православен храм. Любопитното е, че в олтара на този храм е имало мраморен саркофаг с останки от скелет и корона до главата.

На базата на местния предания и оставени преписки в църковни книги, историците смятат, че вероятно това е гробът на българския цар Борис I – Михаил Покръстител.

Друго интересно място, което препоръчваме да посетите, е ландшафтният парк Малка България, който се намира само на 13 километра от Калайджии, между разклона за село Кесарево и отбивката за Железарци.

Този крайпътен парк е превъзходно място за приятна разходка сред природата заедно със семейството. В парка ще откриете и места за лагеруване, пикник и барбекю.

История на Калайджии

Няма достатъчно информация за това село, но както повечето от малките планински села във великотърновския край, се вярва, че и това е възникнало по време на османския период.

След Освобождението през 1878 година, селото става част от новосъздаденото Княжество България.

След средата на 50-те години в Калайджии се заселва голяма група българо-мохамедани, които са принудителни изселени от родните си села в Родопите.

В днешно време основният поминък на селото се явява туризмът, макар че голяма част от местното население се състои от пенсионери.