Описание

Атия е българско село, намиращо се в югоизточната част на страната и разположено близо до брега на Черно море. Близо до селото се намира и нос Атия, на който е и кръстен. Населението му е 1 001 души по данни на ГРАО от 2015 година.

Селото е създадено с указ на президента на България. Състои се от долна и горна част, които се намират на близо километър разстояние. Наблизо е разположена и най-голямата военноморска база в страната.

Местоположение на Атия

Административно селото е част от Община Созопол и Област Бургас. Наблизо е едноименния нос, а на запад от селото е заливът Вромос. Той е един от последните незастроени крайбрежни част от родното Черноморие. Заливът е с широчина от 3.5 км.

До селото преминава Републикански път II – 99, а най-близките населени места са Крайморие, Черноморец и Росен.

Освен подходяща туристическа дестинация, Атия е с изключително стратегическо местоположение, което се обуславя от намиращата се до него Военноморска база.

Туризъм в селото и региона

В селото се предлага единствено апартамент с леглова база от пет места. От друга страна населеното място предлага добре заредени магазини, поща, кафе-автомати и дрогерия. Има и две заведения, предлагащи прясна и вкусна храна.

Близостта на селото до Бургас го прави атрактивна дестинация за много жители на крайморския град, а плажа в селото е един от най-незастроените и диви места на българското Черноморие, с дължина от 4 км и плитки и кристално чисти води.

Забележителности наоколо

На 4 км се намира популярният остров Света Анастасия. До него се стига с корабче от Морската градина в Бургас. Островът е изграден от вулканични скали и е висок приблизително 17 км, а площта му е 9 дка. На него може да видите интересни постройки, включително средновековен манастир, в който може да пренощувате. Задължително трябва да опитате от автентичните бургаски ястия в островния ресторант. Манастирът, носещ същото име, е изграден през средновековието. За него се споменава в свидетелство от 1575 година. През вековете той многократно е ставал жертва на пирати и турски войски. Уникалното за манастира е, че той е единственият запазен островен такъв по българското Черноморие.

Източно от Атия може да се отправите към нос Акин. Той се намира на полуостров Акра, който е част от Бургаския залив, и е в непосредствена близост до Черноморец. Брегът на носа е висок между 10 и 20 метра.

Ако търсите спираща дъха гледка към морете, тогава трябва да се отправите към връх Бакърлъка, само на 5 км от селото. Той представлява рид и се простира от северозапад на югоизток с дължина от 18-20 км, а на ширина достига между 3 и 5 км. Най-високата точка на Бакърлъка е 376,2 метра и от него се разкрива уникална гледка към Черно море, която оставя незабравими спомени.

Освен плаж Атия, може да се отбиете и до някой от намиращите се наблизо плажове:

  • Червенка
  • Царски плаж
  • Крайморие
  • Харманите

История на селището

Историята на Атия е свързана с античната и тракийска едноименна крепост, която се е намирала на връх Буджака до полуостров Атия – с други думи на мястото на съвременната военноморска база. За крепостта се знае малко, предимно че е строена с характерен за тракийските племена градеж. Предполага се, че около 7 век преди Христа в нея са живеели гръцки преселници, заради откритите монети и скулптура на млад мъж датиращи от 6 век преди Христа.

В днешно време Атия е известна с намиращата се Военноморска база Бургас – най-голямата в страната. Пунктът за базиране е изграден между 1969 и 1972 година. Днес тя се използва активно.