Описание на Каравелово

Каравелово е голямо българско село, намиращо се в централната част на страната. С население от 1374 души, по данни на ГРАО от 2015 година, то е едно от най-големите села в своята област.

Каравелово се намира в район с красива природа, а близостта му до Балкана го прави привлекателна възможност за отдих и селски туризъм.

Известни български личности, родени в това село, са професор Ненко Маров, професор Николай Божков, доцент Иван Налбантов, скулпторът Стефан Комитов, актьорът Итьо Итев, икономистът Димитър Баталов и много други.

Местоположение на селото

Каравелово е разположено в южно-централния географски регион на България, в полите на Средна гора и Стрямската розова долина.

Климатът в района на селото е умерен, а местоположението му е благоприятно за отглеждане на маслодайна роза, както и други култури като лавандула, мента и лозя.

Административно Каравелово е част от Община Карлово и Област Пловдив. Карлово се намира на 15 километра източно, а областният Пловдив е на цели 67 километра южно от Каравелово.

През селото преминава четвъртокласен републикански път, който на няколко километра на север се свързва с първокласния път 6, част от международната пътна мрежа E871.

Най-близките населени места са Богдан, Климент, Московец, Анево, Иганово, Войнягово, Дъбене, Сопот и Карлово.

Какви са възможностите за туризъм в Каравелово

Селото разполага с една къща за гости, предоставяща леглова база от 8 места. Самата къща е двуетажна, като има общо четири спални, три тоалетни, хол с тераса, кухненски бокс, всекидневна камина, както и собствена винарна.

Допълнителни екстри са собствен паркинг за 4 автомобила, детски кът, пещ, зоо кът и барбекю.

Районът на селото е подходящ за туризъм, а ключова причина за това е местоположението му. В района се намират градовете Карлово, Калофер, Сопот, Павел Баня и Хисаря, които са популярни български дестинации.

Намиращите се в непосредствена близост Стара планина и Средна гора пък предпоставят възможност за организиране на еднодневни преходи по маркирани пътеки.

Мястото е популярно и сред любителите на виното, поради множеството винарски изби в района на Каравелово.

Забележителности – къде и какво трябва да видим

Самото село не е богато откъм забележителности, но районът е такъв и със сигурност няма да скучаете тук.

Само на 8 километра се намира възрожденският град Сопот, където може да посетите всякакви забележителности, най-важните от които са:

  • Средновековният манастир;
  • Сопотският метох Въведение Богородично;
  • Родната къща-музей на Иван Вазов;
  • Дядо Стояновата воденица;
  • Сопотският лифт;
  • Сопотският манастир Свети Спас;
  • Възрожденската църква Св. Св. Апостоли Петър и Павел;
  • Крепостта Копсис (Анево Кале);
  • Сопотският водопад;
  • И много други.

Разбира се, в областта има и други забележителности, заслужаващи внимание, сред които тракийският архитектурен комплекс Кози грамади, художествената галерия в Карлово, водопадът Сувчарско пръскало, къщата-музей на Васил Левски, историческият музей в Карлово и други.

История на Каравелово

Старото име на селото е Горно Кюселери, а през 1934 година бива преименувано на Каравелово. По-късно към него е присъединено съседното село Мали Богдан, чието старо име е Герлери.

Двете села били разделени единствено от реката Татлъ дере, която и до ден днешен преминава през селото.

Първата църква в селото е построена през 1864 година и носи името „Света Богородица“. Тази църква впоследствие е обявена за Национален исторически паметник. През 1870 година е изградена и втората църква в селото – „Свети Архангел“.

След Освобождението (1878 г.) селото става част от новосформираната автономна област в състава на Османската империя Източна Румелия.

Едва с обявяването на Независимостта през 1908 година селото, както и цяла Източна Румелия, става неизменна част от българската държава.