Описание

Енина е българско село, което се намира в централната част на страната, южно от Стара планина. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 2 397 души.

Местоположение на Енина

Селото е разположено в планински район, в южните склонове на старопланинския масив. Административно е част от Община Казанлък и Област Стара Загора.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а само на километри преминава първокласният път 5, част от международната пътна мрежа Е85. През него преминава и едноименната Енинска река.

Най-близките населени места са Крън, Хаджидимитрово, Долно Изворово, Шипка, Шейново и Казанлък.

Туризъм в селото

Енина разполага с една къща за гости, която предлага 4 места. Къщата е разположена непосредствено под красивото Енинско ждрело на Енинската река. Къщата е ремонтирана и добре обзаведена. Предлагат се домашно приготвено вино и ракия.

Селото предлага страхотна атмосфера, чист планински въздух и невероятна гледка към склоновете на Стара планина. Ако искате да се разходите, то има предостатъчно място в селото или в планината, където да го направите.

Забележителности, които да видите около Енина

Съвсем близо до селото се намира вече споменатото Енинско ждрело, което е част от резерватът Каменщица, който е защитена местност с обща площ от 11.8 . хектара. В местността ще видите най-различни красоти, оформени от природата, а преминаването по коритото на реката ще ви остави със спиращи дъха спомени. Въпреки това, обаче, преминаването изисква опит и подготовка, затова не го правете без опитни хора до вас.

Край съседния град Крън може да посетите средновековната българска Крънска крепост. Останките ѝ се намират върху скалист масив, който е бил използван като естествено средство за защита. Смята се, че крепостта е изградена по времето на Първото българско царство, някъде около 7-8 век. Най-вероятно крепостта е просъществувала до 14 век, когато след османското нашествие бива частично разрушена. Смята се, че жителите на някогашната крепост се заселили в местността и образували днешното село Шипка.

Само на 4 км южно се намира град Казанлък, в който може да се насладите на редица природни и културно-исторически паметници от местно и национално значение, а най-видните сред тях са:

  • Музеят на розата;
  • Казанлъшката гробница;
  • Къщата-музей Академик Дечко Узунов;
  • Историко-етнографският комплекс Кулата;
  • Историческият музей;
  • Литературно-художественият музей Чудомир;
  • Художествената галерия;
  • Казанлъшкият манастир Въведение Богородично;
  • И редица други.

Може би най-голямата забележителност от гореизброените е Казанлъшката тракийска гробница. Тя е открита по време на Втората световна война, на 19 април 1944 година, когато войници попаднали на иззидана каменна стена, докато копаели окоп. След като разбили стената те попаднали в нисък, тесен коридор, който води до самата гробница. Две години по-късно гробницата е укрепена и реставрирана, а след няколко десетилетия е изградено точно копие, близо до оригиналната гробница, което да служи за посещение на туристи, тъй като в оригиналната гробница има уникални стенописи, които трябва да се пазят внимателно.

История на селото

Смята се, че днешното село възниква някъде през османския период. Населението му се занимавало предимно със земеделие и животновъдство.

След Освобождението през 1878 година Енина влиза в територията на новосъздадената автономна област в състава на Османската империя Източна Румелия. След 1885 година и акта на Съединението, селото, заедно с цяла Източна Румелия, попадат под скиптъра на тогавашния владетел княз Александър I Батенберг.

Интересното около селото, е че в църквата му е открит най-старият славянски препис на апостолски текст. Той е известен под наименованието Енински апостол. Не се знае кога преписът е бил пренесен в местната черква.