Описание

Драгижево е българско село, което се намира в централната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 771 души.

Селото е разделено на няколко махали:

  • Джуропвец;
  • Долна махала;
  • Къдревец;
  • Трифона ръта;
  • Тържището;
  • Фъшковец;
  • Чаршията;
  • Чучуга;
  • Шарковец.

Местоположение на Драгижево

Административно селото е част от Община Лясковец и Област Велико Търново. Географски то се намира в района на Предбалкана, в подстъпите на Стара планина.

Северно от Драгижево преминава второкласният републикански път 53, който се свързва с първокласния път 4, който е част от международната пътна мрежа Е772.

Най-близките му населени места са Мерданя, Лясковец, Шереметя, Церова кория и Пчелище.

Туризъм в селото

Драгижево разполага с един къмпинг, чиято леглова база възлиза на 14 места. Къмпингът е разположен в тиха, спокойна и красива долина, малко след селото. Освен луксозните мебели, климатизацията и отоплението, къмпингът предлага и басейн с просторна градина, ресторант, тераса, панорамна гледка, както и собствени каравани, предлагащи се под наем.

В къмпинга има място за каравани, кемпери, палатки, както и мотоциклети.

Забележителности, които да посетите

В западния край на съседното село Мерданя, на около 4 км от Драгижево, е разположен едноименният Мердански манастир Свети 40 мъченици. Той е част от Великотърновската епархия. Манастирът е построен през 13 век и е запазен до днес. Една от легендите твърди, че той е издигнат на мястото, на което цар Иван Асен II бива посрещнат от търновския патриарх Йоаникий II след победата му в битката при Клокотница (9 март 1230 г.), която е точно в деня на празника на Свети 40 мъченици.

Друг манастир в региона е Лясковският манастир Свети свети Петър и Павел. Разположен е в покрайнините на Стара планина, близо до Лясковец. Този манастир, както и Мерданският, е средновековен и е построен през 15 век. Днес той е девически и е действащ. В двора на манастира има църква и параклис.

В съседния град Лясковец може да посетите Музея на градинарството. Той е единственият по рода си в България и специализира в съхраняването на традициите свързани с градинарството и зеленчукопроизводството в страната. Експозицията е разделена в две зали и в тях може да видите богат асортимент от материали, снимки, дрехи и прочие.

На 6 км от Драгижево се намира друг музей – този на туризма и туристическите спортове. Той е съвсем нов, като е открит на 25 септември 2009 година и се намира в туристически комплекс Момина крепост, близо до Велико Търново. В музея може да видите експонати от над 100-годишната история на едно от най-първите туристически дружества в България. Музейните експонати са над 200 и са разположени в 2 зали.

История на селото

Днешното село е образувано от сливането на бившите махали Джуровец, Шарковец, Батлей и Фъшковец. Предполага се, че те са възникнали през османския период.

През 18 и 19 век жителите му се занимават предимно със земеделие и скотовъдство. През 1829 година в Драгижево се открива и първото килийно училище в селото.

След освобождението селото става част от свободна България и в него започва да кипи активен живот. През 1882 година се учредява градинарското дружество „Свети Трифон“, а членовете му наброяват 330 души. В този период започват да се строят и възрожденски къщи, макар и не много на брой. През 1894 година врат открива и Народното читалище „Развитие“.