Описание

Буйновци е българско село, което се намира в централната част на страната, в Еленския балкан. Населението му е 66 души, по данни на ГРАО към 2015 година.

Селото е с източно изложение и се намира на високо място в подстъпите на хълм Острец.

Местоположение на Буйновци

Административно селото е част от Община Елена и Област Велико Търново. До селото преминава третокласният републикански път 662, а най-близките населени места са Котуци, Крилювци, Кожлювци, Нешевци и Лазарци.

Източно от селото протича река Боровщица, а западно е разположен водосборният басейн на река Веселина.

Туризъм в селото

Селският туризъм в Буйново е силно развит, а в него има седем къщи за гости, най-голямата от които предлага 35 места. Къщите са изградени в автентичен възрожденски стил, характерен за Еленския балкан и Еленския бит и култура. Съчетават в себе си уюта на домашната къща и условията и удобствата на модерния апартамент.

Къщите са подходящи за семейни събирания, чествания, празници и рождени дни, а природата наоколо ще ви остава с незабравими преживявания.

Забележителности, които да посетите

На около 10 км се намира язовир Йовковци, който е един от най-големите язовири в България. Той е изграден на река Веселика и е кръстен на едноименното село, върху което е изграден, след като самото то е било разрушено. В язовира може да плавате с лодка, а до него има възможност за къмпинг. Водите на Йовковци са зарибени с над 10 вида риби, което дава възможност за риболов.

Наблизо може да посетите огромно изсъхнало старо дърво, което местните наричат „Слона“. То е от вида летен дъб, височината му е 23 метра, а дебелината на стъблото е близо 8 метра. Смята се, че дървото е на около 1 300 години.

На 4 км от Буйновци, до село Усои, се намира скалният феномен Марков камък. Според легендата самият Крали Марко е преместил камъка, тъй като тя пречила на пътя му.

До Марков камък може да стигнете през екопътеката Раюв камък. Тя започва от град Елена и продължава към прохода между Елена и Твърдица. След това трябва да изкачите планински рид и така стигате Марков камък.

И разбира се, намиращият се на 7 км възрожденски град Елена предлага десетки забележителности и невероятни места, които да посетите, като например:

  • Архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата
  • Местният музей по палеонтология
  • Попниколовата къща
  • Къщата-музей Иларион Макариополски

И много други.

История на селището

Няма достатъчно сведения за селото, но се предполага че то е основано в периода след падането на България под османска власт. Това е характерно за Еленския балкан, който се заселва с редица села именно през османския период, поради труднодостъпните си гори, които осигурявали на населението добра защита от османските набези. На мястото на селото е имало вековни гори.

За името на селото има няколко легенди, като една от тях гласи че селянинът дядо Буйо се е установил в местността със своето стадо и се създал селището. Според друго предание името н селото идва от буйните гори, които се намират около него.

След освобождението селото влиза в състава на новосъздаденото Княжество България. През 1905 година то се разширява, като към него се присъединява и махалата Шоевци.