Водопад Черното пръскалоЧерното пръскало е един от най-мистичните български водопади и определено се подрежда сред най-красивите в нашата страна. Известен още под името Пръскалото на малкия башит, той е доста непознат, като тук говорим както за обикновените туристи, така и за българските учени.

Тази черна перла е разположена в уединена и спокойна местност, притежавайки повече чар от всеки друг български водопад. Ограден е от толкова гъста растителност, че през клоните на дърветата много рядко успява да се прокрадне някой заблуден слънчев лъч. Сянката прави черните скали около него да изглеждат още по-тъмни, а мрачните цветовете обясняват нагледно защо той носи това име.

Водопадът не е от най-големите в страната, но определено не може да се опише и като малък. Той се излива от приблизителна височина около 25 метра, като водите му не пропадат директно надолу, а вместо това се спускат стъпаловидно, образувайки каскада в тъмни цветове.

Местоположение

Черното пръскало е разположено в централните части на Стара планина. То се намира в район, който има голяма туристическа значимост, като определено наоколо има какво да се види. За да го достигнете, първо трябва да се отправите към историческия и културен център Карлово.

След като сте достигнали до тук веднъж, предстои да поемете по пътека, която води от града към хижа Васил Левски. Името на апостола не е случайно – все пак това е неговия роден град. Вървейки по пътеката, ще трябва да подминете хижа Хубавец и преди да сте достигнали до хижа Балкански рози трябва да отбиете.

Последният участък преминава през гъстата гора и няма добре обособена пътека, която да се следва. По тази причина, трябва да сте много внимателни, така че да не се объркате и да подминете мястото.

Най-близки градове

Черното пръскало, подобно на много други големи български водопади, се намира сравнително близо до карлово и Сопот. Районът е известен с това, че един сериозен процент от най-популярните водопади в страната се съсредоточва именно тук.

Достъпност

Черното пръскало заема средно положение между по-лесно и по-трудно достъпните български водопади. Определено не е толкова лесен за достигане, колкото е карловският водопад Сучурум, намиращ се в края на градския парк. От друга страна, не е и толкова трудно достъпен, колкото е Джбендемския водопад.

Работата е там, че към Черното пръскало има добре оформена пътека, която обаче в един момент просто спира да ви води към водопада, което налага необходимостта да поемете по свой собствен път през гората.

Труден е единствено този последен участък от пътя, но по него ще трябва да се движите приблизително около 20 минути, което далеч не е толкова много, колкото в други случаи.

До мястото няма как да се стигне с автомобил, просто защото няма наличен асфалтов път. Дори еко-пътеката, която се обхожда от много туристи, може да бъде извървяна единствено пеш. Да не говорим са последните няколко стотин метра, които изискват дори и по-специални пешеходни умения.

Кога да дойдем тук

Черното пръскало е най-привлекателно в началото на лятото. За разлика от много други български водопади, които имат сезонно пълноводие, този е приблизително постоянен през цялата година, като само понякога може да се забележи леко отслабване на водния дебит.

Това позволява да го посещавате не според сезона на пълноводието, а според това кое време от годината е най-приятно за вас и кога ви устройва най-много. По тази причина, краят на месец юни и началото на месец юли са най-предпочитани за посещение.

Те предлагат изключително приятни температури, които са най-често около 25 – 26 градуса, като по този начин ще намерите малко приятна лятна прохлада. Освен това, през лятото е и най-малка вероятността да попаднете на дъждовно време. Тук е мястото да се отбележи, че това е много важно, тъй като в случай на лошо време няма къде да се скриете.

Ако трябва да избягвате някой сезон, това е зимата. Водопадът по това време понякога почти напълно замръзва, но въпреки това, макар и поразително красив, през този период той е и изключително трудно достъпен. Само си представете колко усилия би ви коствало да стигнете до това място през гората.

Преходните сезони определено са за предпочитане пред зимата, но далеч отстъпват на лятото по отношение на своята привлекателност. Пролетта е като цяло доста по-дъждовна, което обяснява защо водопадът е една идея по-пълноводен по това време.

Както споменахме по-рано, обаче, разликата в пълноводието е твърде малка за да оставим това да предопределя кога да посетим водопада. Есента, от своя страна, не се отличава особено много от пролетта, с тази разлика, че цветовете са малко по-топли и преливат във всички нюанси на жълтото.

Времето, обаче, и през пролетта, и през есента, може да бъде малко капризно и сложно. Промените настъпват изключително бързо и динамично, а в планински район като този това може да е доста опасно.

Рискове

Посещението на Черното пръскало носи средно висок риск от злополуки, което го поставя някъде по средата между опасните и безопасните водопади. Рисковете идват главно от последните няколко стотин метра до водопада, които са изцяло през гората. При такива маршрути винаги има известен риск от злополуки и инциденти, като това човек да се подхлъзне, да падне и да си нанесе травма.

Вероятността за това намалява ако сте добре информирани за това какво се очаква да бъде времето. Ако имате и най-малките съмнения за предстоящи валежи, бури и други подобни, ние най-горещо ви съветваме да не предприемате подобни излети сред природата.

Разходката в гората може и да е вълшебно преживяване, но все пак имайте предвид, че ако времето рязко се развали, вие нямате никаква възможност да се защитите и да намерите какъвто и да било заслон.

Добре е да се внимава и с дивите животни в района. Централният Балкан е сред районите на страната, в които биоразнообразието е много голямо. Имайте предвид, че тук могат да се видят мечки, вълци, язовци, чакали и много други подобни. Край водоемите вероятността да се засечете с едрите животни е доста голяма, а Черното пръскало представлява източник на прясна вода, който привлича доста животни за водопой.

Не на последно място, трябва да споменем и още един риск, който макар и по-малък, не бива да се подценява. Внимавайте когато сте на разходка в гората да не се загубите, защото и това е възможно.

Ако се отклоните от пътеките, вие лесно можете да загубите ориентация. Не забравяйте, че околността на Черното пръскало не предлага много добре изразени пътеки, по които да дойдете или да си тръгнете, което обяснява защо трябва да сте изключително внимателни.