Сопотски водопадСопотският водопад се спуска стъпаловидно по не много стръмна скала, оформяйки живописна и леко зигзагообразна каскада по своя път надолу. Той преминава през красива широколистна гора, а в края си образува малко езеро с изключително прозрачни води.

Свежо и разхлаждащо, езерото привлича дори и някои ентусиасти, които сякаш вдъхновени от филмите, искат да се изкъпят под кристалните му води. Макар че на подобни места винаги е добре да се внимава, водопадът примамва с привидната си безопасност.

Езерото, което се образува под него, всъщност е съвсем плитко, а водите му достигат едва до коляното. Това не означава, че е идеално за къпане, но през горещите летни месеци все пак привлича доста ентусиасти.

Тъй като е оградено от много зеленина, мястото предлага сянка и прохлада през най-топлите дни от годината. Когато по напечените градски улици из страната термометрите доближат 40 градуса, тук едвам достигат 27.

Височина

Сопотският водопад не е толкова голям, а височината му достига 15 метра. Ако отчетем и това, че водите му се спускат по диагонал и леко стъпаловидно, това го прави да изглежда още по-малък. Стъпалата оптически разделят течението му на няколко части.

Пълноводие

Пълноводието на Сопотския водопад е силно свързано с реката, на която той се намира – река Манастирска. Тя води началото си високо в Балкана, като се подхранва от различни източници за да се превърне в това, което виждаме над град Сопот в подножието на Стара планина.

Силата на водопада много се отличава през различните периоди от годината, защото е свързана с климатичните особености, а също така и с топенето на снеговете. Обикновено максимумът е някъде през пролетта, като от година до година това доста се променя.

Обикновено, ако искате да видите буйните му води в стихията си, трябва да го посетите през края на април и през месец май. Тогава той се подхранва от топящите се по високите места преспи, а също така и от валежите, които традиционно по това време от годината са най-обилни.

Другата крайност е месец август. Тогава времето е по-сухо и топло, а това оказва влияние и върху неговото пълноводие. Така например, ако го посетите през този период, ще видите съвсем тънка струя, която едвам се процежда измежду скалните блокове надолу.

И макар, че не пресъхва напълно, все пак Сопотският водопад може да бъде твърде различен. За да комбинирате хубавото време с пълноводието, най-добре би било да се ориентирате към края на пролетта и началото на лятото. По този начин ще видите водопада в една по-хубава светлина, но също така ще попаднете и на по-приятно време.

Местоположение

Сопотският водопад се намира непосредствено на север от малкия планински град Сопот, което автоматично го поставя и на една ръка разстояние от историческия град Карлово – родното място на Васил Левски.

Водопадът може да бъде открит в централната част на Стара планина, като се спуска на юг от нейното било. Това кара водите да се насочват към Бяло море, което е характерно за много от водопадите тук.

Достъпност

Сопотският водопад е много лесно достъпен. Той се намира не само много близо до града, но и пътеката, която води към него е лесна и приятна за обхождане. За да го достигнете ще трябва да вървите приблизително около 30 – 40 минути, в зависимост от това колко бързо се движите. Тук трябва да отбележим, че това е пътят от лифт Сопот до водопада.

Когато вече сте на броени метри от водопада, ще се насладите на красотата на пътеката, която води към него. Тя следва пътя на река Манастирска, което прави разходката много релаксираща и отпускаща.

Към реката се разкрива гледка, която отпуска от стреса на напрегнатото ежедневие, поднася съчетание от приятен ромул на вода, свежа прохлада и богат на положителна енергия планински въздух.

За пикник, отдих и релаксиране

Ако търсите място, на което да се избавите от стреса на работното място и в личния живот, Сопотският водопад е идеален за целта. Той не само се намира в близост до един от важните исторически и културни центрове в страната, Сопот, но и дава възможност да поседнете и релаксирате край него.

Условия за това има, защото край самия водопад е изградена малка беседка с пейки, на която на практика винаги можете да намерите свободно място. Причината е, че хората, които идват тук не са толкова много и вероятността някой да се е настанил в беседката преди вас е наистина малка.

Би било хубаво ако си носите и нещо малко за хапване. Така ще можете да се отпуснете край брега и да се насладите на най-вкусното хапване в живота си, дори и ако става дума само за сандвич. А причината, поради която ви казваме това е, че сред толкова красива природа и след като сте се пораздвижили, сетивата ви ще се изострят до крайност.

Еко-пътеки

В района на Сопотския водопад можете да намерите не една приказно красива еко-пътека, което не е изненадващо, имайки предвид колко магнетична е тази местност.

Една от най-известните в околността е еко-пътеката Бяла река – Калофер, която ще ви преведе през едни от най-красивите кътчета на Балканския полуостров и дори в Европа като цяло.

Обикновено, тя бива описвана като лесна за преминаване и безопасна, което е подплатено с доста голям брой туристи, заемащи се с не сложната задача да обходят този маршрут през планината.

Безопасност

Сопотският водопад е едно от най-безопасните места за разходка и почивка ако се чувствате привлечени от този тип природни забележителности. Тук има еко-пътеки, които са създадени от опитни планинари, а маршрутът им преминава през уникално красиви и магнетични местности.

Освен това, пътищата се обхождат от огромен брой туристи, които постоянно доказват липсата на рискове да се предприеме едно такова малко приключение сред дивата природа на Балкана в този район.

Разбира се, хубаво е да проявите известно внимание, ако не за друг, то поне защото не сте в удобната и комфортна градска среда, а в дивата природа, колкото и добре да е обмислен даден маршрут, винаги може да се случи някоя злополука или инцидент по невнимание.

За да се разхождате спокойни, че всичко ще бъде наред, трябва да сте избрали подходящо облекло като за разходка сред природата – нещо леко и задължително удобно. Уверете се, че времето ще е хубаво и когато сте проверили всичко, вече можете да се разходите спокойни.