Описание

Братя Даскалови е българско село, с население от 703 души, по данни на ГРАО от 2015 година. Намира се в централната част на България, разположено в Горнотракийската низина.

Името на селото идва от тримата братя Даскалови – Димитър, Никола и Иван, които са участници в септемврийското въстание от 23 септември 1923 година и които впоследствие са разстреляни.

Местоположение на Братя Даскалови

Селото е административен център на едноименната Община и е част от Област Стара Загора.

През него преминава Омуровската река, както и третокласните републикански пътища 664 и 5603. Най-близките населени места са Горно Белево, Голям дол, Партизанин и Православ.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с един семеен хотел, с 11 места. Хотелът предоставя всички нужни удобства и е в модерен стил. Селото предоставя възможност за тиха и спокойна почивка и отдих, както и неангажиращи разходки сред природата. Реката, която преминава през Братя Даскалови, представя страхотни възможности за риболов.

Забележителности, които да посетите в местността

На територията на селото се намира тракийската гробница Момина могила. Открита е през 2008 година. Смята се, че гробницата е изградена някъде около 4 век преди Христа. Структурата и е от коридор и камера, а материалите, с които е изградена, са каменни блокове. В момента е в процес на реставрация.

В селото може да видите и още редица забележителности като:

  • Паметникът на братята Даскалови;
  • Юргича;
  • Тресковата чешма;
  • Кланчетата;
  • Момина могила;
  • Новата чешма;
  • Високият бряг;
  • Вълчият камък;
  • Читашката могила;

И редица други.

Наблизо може да посетите Мраморното езеро, което се намира на могилата Байлъка и е на малко повече от 8 км от Братя Даскалови. Повърхността на езерото е равна като огледало, а дълбочината му е почти 20 метра. Водата на езерото е дъждовна, а местоположението му позволява практикуването на леководолазни спортове. Въпреки това плуването в него е забранено. До него се стига по черен път, който се намира вляво от пътя Брезово-Православ.

На 12 км се намира скалният феномен Вкаменената сватба. Представлява скално образувание, приличащо на годежен пръстен. Според поверията, ако човек не успее да мине през пръстена, значи има много грехове, които го възпрепятстват. Според друго поверие, скалите на Вкаменената сватба помагат на бездетни семейства да се сдобият с дете.

Чирпан се намира само на 14 км от Братя Даскалов и в него може да посетите и разгледате редица забележителности от местен и национален характер, като Къщата-музей на Пейо Яворов и Художествената галерия Никола Манев.

На около 20 км се намират и язовирите Дондуково и Арбовия, които предлагат страхотни възможности за излет, пикник и риболов.

История на селището

Историята на селището е свързана предимно със септемврийското въстание от 23 септември 1923 година. В него участват тримата братя Димитър Даскалов (1883 – 1923), Иван Даскалов (1885 – 1923) и Никола Даскалов (1895 -1923), които са разстреляни на 4 октомври край Аязмото в Стара Загора. Социалистическото движение в селото е изключително силно, и до ден днешен тази тенденция се запазва.

Съвременното село Братя Даскалови се създава през 1956 година, когато селата на бреговете на Омуровската река Гроздово, Ръжево и Войниците се сливат. Кръстено е на горепосочените трима братя, а техен паметник е издигнат в центъра на селото.