Описание на Каблешково

Каблешково е български град, разположен в източната част на страната, в непосредствена близост до Черно море.

Населението на града, по данни на ГРАО към 2015 година, е 2906 души. Освен близостта до море, градчето може да предложи красива природа, както и няколко културно-исторически забележителности, заслужаващи вниманието ви.

Популярни личности, родени там, са Атанас Манчев, Неделчо Колев (баща на Рут Колева), Яна Лъскова, Янко Палаузов и Янка Такева.

Местоположение на града – как да стигнем до него

Административно град Каблешково е част от Община Поморие и от Област Бургас. Последният се намира на около 20 километра разстояние.

Градът е разположен в най-северните части на Горнотракийската низина, а най-източните и крайни части на Старопланинската верига се намират само на няколко километра на север от Каблешково.

През града се пресичат две пътни артерии – републиканските пътища 906 и 6009. Най-близките населени места са Каменар, Лъка, Дъбник, Габерово, Медово, Александрово, Ахелой, Равда и Брястовец.

Туризъм в Каблешково – кое и къде

Две къщи за гости ви посрещат в това китно българско градче – и двете с леглова база от по 4-5 места.

Може би веднага си задавате въпроса – защо просто не отида на някой черноморски курорт, който се намира на 10-15 километра?

И въпросът ви е напълно резонен. Отговорът зависи според човека – просто има хора, които обичат тишината и спокойствието, а не могат да получат това на родното Черноморие.

Села и градове като Каблешково са перфектния вариант, тъй като хем предлагат уединение и спокойствие, далеч от черноморските курорти в България, хем и не са чак толкова далеч от морето – с колата разстоянието е не повече от 15-20 минути.

Ако сте именно от тези хора, то Каблешково е онова място, което търсите. Природата на България е красива и не се ограничава единствено до морето или планината – някои от вас ще разберат какво имаме предвид.

Понякога дори разходката из някое малко българско село или градче може да ви вдъхнови и зареди с позитивна енергия.

Забележителности – на какво да обърнем внимание по време на престоя си

Пределно ясно ви е, че в този край на България забележителностите са свързани основно с морето и природата – и няма как да бъде.

Въпреки това, ако правилно планирате нещата си, може да съчетаете природните с културно-историческите забележителности, така че да се възползвате на максимум от най-доброто, което регионът може да предложи.

Язовирите Ахелой и Порой са на около 7-8 километра от Каблешково и са подходящи за любителите на спокойствието, риболова и пикниците сред природата.

Ако пък имате деца и искате някое по-съвременно забавление, винаги може да посетите зоопарка в Бургас, или пък аквапаркът между Равда и Несебър, който е един от най-големите и съвременни паркове от този тип на Балканите .

За любителите на историята пък ще препоръчаме да отскочат до места като тракийската гробница Кухата могила, етнографският комплекс Златната бъчва или поморийският манастир Свети Георги Победоносец – все места с богата историческа и културна стойност.

История на Каблешково – какво можем да научим

Старото име на града е Даутлии. През 1934 година е преименуван на съвременното Каблешково. През 1969 година е обявен за град.

Историята на града е пряко свързана с български преселници от Егейска Тракия и Македония, Еркеч (днес Козичино) и Караманджа (днес Козница).

Един човек е доброволец в Македоно-одринското опълчение при избухването на Балканската война през 1912 година.

По време на Втората световна война в тогавашното село се развива силна антифашистка дейност – редица прочути партизани са родени именно в Даутлии.