Рилска СкакавицаРилска Скакавица е един от десетте най-величествените водопади в България. Буен и неукротим, той се спуска с цялата си мощ и сребрист блясък върху графитено сивите скали в северозападната част на Рила.

За разлика от много други водопади в нашата страна, той не образува бързеи и прагова, а вместо това водите му се изливат зрелищно в бездната. Това се дължи не само на особеностите на релефа, но и на това, че твърдостта на местните скали ги прави много неподатливи на ерозия.

 

 

 

Локация

Както вече споменахме, Рилска Скакавица се намира в северозападната част на най-високата и непристъпна българска планина. Най-интересното е, че по права линия от София го делят едва 50 километра.

Разбира се, предвид особеностите на релефа в района, до тук няма как да се стигне директно, но все пак дори и при бавно шофиране, след около час и половина на пътя, би трябвало вече да сте на пътеката, която води бавно към заветната цел.

Височина и мащаби

Рилска Скакавица впечатлява със своята височина от над 70 метра. Това го поставя на първо място сред водопадите в Рила планина, както и на 6-то място по височина в страната.

Когато застанете пред него, той ще разкрие много добре пълните си мащаби, защото в близост няма нищо, което да прикрива дори и малка част от величието му. Околността е камениста, а около него липсват скали и дървета, които да прикриват по някакъв начин гледката към него.

Тъй като тук падат обилни валежи през цялата година, водопадът лесно се подхранва, така че той винаги предлага зрелищна гледка. Буйните струи от ледено студена вода се спускат с гръм и трясък в бездната.

Река Скакавица е винаги еднакво пълноводна, така че в това отношение на практика няма разлика по кое време от годината ще посетите тази удивително красива природна забележителност.

В границите на Национален парк Рила

Рилска Скакавица попада в границите на Национален парк Рила. С огромната си площ от над 81 хиляди хектара, това е най-обширната защитена територия в пределите на нашата страна.

Освен удоволствието да зърнете водопада, вие ще имате възможността да се докоснете до една изключително добре съхранена дива местност, която пленява с чистота и естествен чар.

Имайки предвид, обаче, къде се намирате, вие трябва да се отнесете към мястото и със съответната отговорност, стараейки се максимално добре да опазите природата около вас.

Красотата на природата в района

Алпийската красота на тази местност е някак сурова, но това не я прави по-малко привлекателна, а тъкмо обратното. Околностите на водопада притежават необикновен магнетизъм.

Скалите са отвесни, на места назъбени, а по тях няма никаква растителност. Водите се спускат вертикално, а височината изглежда толкова голяма, че това създава усещане сякаш струята пада в бездната много бавно.

В подножието на Рилска Скакавица започва началото на алпийски поля, които са покрити с изумрудено зелена тревиста растителност. Тук и там са разпилени иглолистни гори, които постепенно се сгъстяват надолу.

Достъпност

Водопадът Рилска Скакавица е разположен в изключително дива и добре запазена част от планината. Въпреки това, предвид туристическата популярност на Рила и близостта до София, мястото е много лесно достъпно.

Макар че характерът на околността не предполага възможност да стигнете до водопада по асфалтов път, все пак той е наистина лесно достъпен. До него водят добре поддържани туристически маршрути, които редовно се обхождат и за чиято безопасност постоянно се следи.

Особеното тук е, че на практика е необходима известна физическа подготовка за да можете да се изкачите до мястото, тъй като надморската височина не е малка. Всъщност, той се намира на цели 1750 метра над морското равнище.

Кога да посетим Рилска Скакавица

Един от най-важните въпроси е не дали, а кога да посетим това приказно красиво място. Ако никога не сте имали удоволствието да се насладите на тази възхитителна природна забележителност, тогава трябва да помислите кога е най-удобно да го сторите.

Много е важно да планирате своето посещение там според метеорологичните условия. Няма гаранция, че ако изберете определен сезон или месец, то със сигурност ще попаднете на хубаво време.

Тук винаги са възможни изненади, ето защо преди да се изкачите, трябва внимателно да разгледате прогнозата за времето. Макар и близо до София, това място се намира на голяма надморска височина и разликите могат да са наистина фрапантни и драматични.

Най-доброто време за туризъм

Макар че хора се изкачват до водопада по всяко време от годината, това е най-лесно постижимо през летните месеци. Юли и август са най-подходящи, стига прогнозата да е добра и да не се очаква влошаване на времето.

Това е реална опасност дори и в разгара на летния сезон, защото тук за броени минути условията могат да се променят изключително много. Опасността през лятото е основно от поява на проливни валежи и гръмотевични бури, защото тук човек трудно може да намери заслон при подобен сценарий.

Въпреки това, повечето летни дни носят приятно слънчево и безопасно време. Предимство е това, че можете да се насладите не само на водопада Рилска Скакавица, но също и на приятната прохлада, която е характерна за по-високите места.

Имайте предвид, че слънчевата светлина в планината, обаче, е доста по-силна, отколкото е в града. Това означава, че добре да използвате слънцезащитен крем, даже и в по-облачно време. Не се подвеждайте от по-ниските температури, защото в планините винаги се изгаря по-бързо.

Посещение извън летния сезон

Даже и ако лятото вече е приключило, водопадът продължава да е все така привлекателен. Особеното извън летния сезон е това, че са още по-големите опасностите, които времето носи.

През зимните месеци тук падат много обилни снегове, а да не споменаваме и това, че водопадът се намира на северните склонове на планината, което допълнително влошава условията.

Поради тази причина, препоръчително е не само да сте запознати с прогнозата, но и да разполагате с подходящо облекло и екипировка. По този начин ще можете напълно безопасно и безпроблемно да достигнете до високите части на Рила, като така ще сте в безопасност дори и ако времето ви изненада.

Други забележителности в близост

Сред най-големите природни забележителности в района на Рилска Скакавица са Седемте рилски езера. Те се намират в областта над самия водопад, така че ако сте стигнали до тук и ако все още имате сили, а и ако условията позволяват, можете да заделите още малко време и усилия за да достигнете до тях.