Санторини

Съчетаващ неустоими цветове в пастелни тонове, никой остров не е по-добър пример за гръцкото ваканционно преживяване от Санторини. При пристигането ви на острова по вода ще имате удоволствието да се насладите на гледки, които никога няма да забравите.

Малки и нестандартни по форма къщи, наподобяващи кубчета захар, са залепени върху високите скали на калдерата на вулкана Фира. Сините им прозорчета се открояват на варосаните стени на сградите, а земята наоколо прилича на изгорена от жаркото слънце в наситени цветове, удрящи на червено.

Под скалите с алени шарки се стели неустоимото Егейско море, чиито цветове преливат в различни пастелни нюанси на синьото. Контрастът между всички тези цветове, особено когато се съчетае с ярката средиземноморска слънчева светлина, прави трудно привикването към ярките шарки наоколо и човек първоначално инстинктивно притваря очи.

Погледнат от високо, остров Санторини е една магия от червено, охра, бяло и тъмно синьо, а нюансите сякаш се сблъскват един в друг и още повече се открояват на фона един на друг. Релефът на острова също е внушителен, защото белите църквички със сини куполи се издигат на стотици метри над морското равнище и гледката е зрелищна.

Плажовете на Санторини

Крайбрежието на Санторини си е една истинска драма, която определено ще предизвика силни емоции във вас. Помислете си какви цветове пясък сте виждали? Е, тук може би ще видите на едно място всичко това, плюс още повече.

Плажната ивица на острова предлага бял плаж, кафяво-черен, червен и какво ли още не, което дори не можете да си представите.

Заради странните си цветове те са познати именно като Червения плаж, Белия плаж и Черния бряг – наименования, които много точно подчертават естеството на бреговата линия на това място.

Оживеното югоизточно трио Периса, Агиос Георгиос и Периволос са най-подходящите места за любителите на нощния живот и водните спортове като уиндсърфинг и каране на джет.

За да почувствате наистина острова, добре е да обиколите всяко кътче от него. Най-вълнуващо би било ако го направите така, както са го правели местните жители в миналото, а именно на гърба на магаре.

Имайки предвид малките разстояния обаче, дори и ако повървите пеш, вие пак ще можете да добиете една доста добра представа за това какво представлява острова. Говорейки за плажове, така ще можете да достигнете до някое по-отдалечено кътче и там да се потопите в тъмно сините води за да се освежите качествено.

Неща за вършене на Санторини

Както може би очаквате, Санторини е място пропито в история и места, които определено си заслужава да се видят. Акротири е едно истинско археологическо чудо под открито небе. Това е миноански град, който бил унищожен през 1650 г. пр. хр. Вулканични изригвания успели да запазят града под лавата до 1967 г. Някои от неговите съкровища, включително фрески и керамика, се излагат в Музея на праисторическата Тира във Фира.

Прилепвайки към скалите, красивата и старинна столица Фира се радва на голям интерес от страна на туристите. Тя е една истинска мозайката от белите къщи и сини куполи.

Хранене и пиене

Всеки би искал да обядва или да вечеря на някоя тераса с гледка към Егейско море, но трябва да знаете, че точно тези ресторанти не са особено евтини. Вместо това, следвайте стъпките на местните жители, за да намерите автентични таверни и узории, където мезета (предястия) се поемат с доволно количество ароматизирано узо и всичко това на страхотна цена.

В „Катина“, рибата на скара се съчетава доста добре със свежо бяло вино „Асиртико“, което се прави от грозде набрано от вулканичните лози на остров Санторини. Разположен в неокласическо имение, ресторант-бар 1800 е известен със своята творческа гледна точка към рецептите на класическата гръцка кухня

Природата на Санторини

Макар че повечето хора не свързват Европа с вулканична активност, едно от най-големите вулканични изригвания в историята на съвременното човечество всъщност се е случила именно тук, в Санторини.

Чудовищното изригване се случило преди 3500 години, когато островът се разтърсил с невиждана мощ и ярост. Именно това помогнало да се създаде и изящната калдера, която така добре познаваме днес.

Най-добрият начин да оцените гледките от нейните вертикални скали е да се разхождате по ръба от Фира до Оя. Направете също така и една разходка с лодка, за да видите вулкана в цялата му прелест.

Не пропускайте да се насладите на едно лечебно потапяне в горещите и богати на сяра минерални извори. Лозята на Мегалохори и Пиргос произвеждат вулканични вина като сухо бяло асирикос и сладко, кехлибарено Винсанто.

Времето на Санторини

Слънчевите дни, смесени с хладни вечерни бризи, привличат туристите за да изживеят почивката на мечтите си на зашеметяващия гръцки остров Санторини. Разположен на повече от 200 километра югоизточно от континенталната част на Гърция, Санторини е част от групата на островите в Егейско море. Идеалните метеорологични условия го правят една от най-добрите туристически дестинации в света.

Температурите

Лятото е най-доброто време от годината за пътуване до Санторини. През този сезон дневните температури редовно надхвърлят 35 градуса, а нощите са свежи с прохладен морски бриз заради по-сухото време и заобикалящия воден басейн.

През пролетта и есента температурите са много приятни за разходка, като най-често са между 20 и 23 градуса. Въпреки това през втората половина на пролетта и първата половина на есента времето може да е много топло с температури до около 30 градуса и много слънце.

Споменавайки думата слънце, трябва да се каже, че времето на Санторини е слънчево и горещо през по-голямата част от годината, включително и през зимните месеци.

През летните месеци слънчевото време е доста предвидимо. Тогава любителите на слънцето могат да разчитат на около 13 часа слънчева светлина през юни, юли и август. От април до май средно могат да се очакват около 10 часа слънчево греене дневно, а през зимния сезон слънцето се показва за около четири до шест часа.

Гмурнете се в Егейско море

Плуването в Егейско море, което обгражда красивия остров Санторини, е освежаващ начин да се насладите на ваканцията си.

Температурата на водата остава над 20 градуса от юни до октомври, когато слънцето затопля океанските води. Лазурните морски води се охлаждат до около 15 – 17 градуса през останалата част от годината.

Удивителни залези

Залезите над Санторини са смятани за едни от най-красивите в света. Червени, розови и оранжеви нюанси обливат варосаните къщички по вулканичите склонове.

Стотици хора се събират тук както никъде на друго място само и само за да гледат залезите, чиито цветове потъват неусетно в нощното небе.

Вечер жителите на острова и неговите посетители се събират на ръба на вулканичните скали, за да се възхищават на цветовите шедьоври, създадени от слънцето, морето и небето.