Водопад Червената скалаАко изпитвате нужда да прекарате известно време сред спокойствието и красотата на дивата природа, вероятно и вие, както много други хора от големите градове, сте насъбрали доста стрес от натовареното ежедневие.

За да ви бъде по-леко и за да се разтоварите от стреса и напрежението, специалистите препоръчват да прекарвате повече време сред природата, особено край водни басейни.

А може би един от най-добрите избори за целта са водопадите, които за щастие в нашата страна са в изобилие. За да бъде малкото приключение сред природата по-интересно.

Червената скала е един от по-малко популярните водопади в Стара планина, което го прави идеален избор за едно кратко пътешествие през уикенда. Той притежава красота, чистота, очарование и най-важното – много тишина и уединение.

Какво представлява

Името на водопада ще разберете ако застанете в близост до него. На мястото, на което водите при падането си постепенно отмиват почвата, ще забележите, че скалата, която се подава отдолу, има характерен червеникав цвят. Това го прави много лесно разпознаваем на фона на стотиците други малки и големи водопади на територията на нашата страна.

Червената скала излива водите си от височина 45 метра. Тъй като скалата е напълно отвесна, той се спуска директно надолу и не образува никакви стъпала и каскади. Водата пада директно в подножието с голяма сила, което предизвиква силен шум. При идването си тук, можете да чуете шума от стотици метри, особено в тихо и безветрено време.

След големия скок, водопадът продължава да тече по стръмния планински склон доста бързо, добивайки вида на пълноводен и буен поток. Не много голямата река се спуска надолу, преминавайки през гъста и добре запазена девствена широколистна гора.

Ледени води

Водопадът Червената скала е известен със своите ледено студени води. Тяхната температура едвам надхвърля нулата и това е много лесно за обяснение. Причината е, че голяма част от неговото подхранване е резултат от топенето на снеговете, а това е винаги вода с много нисък градус.

Разбира се, спускайки се надолу, тя бързо се затопля, особено под слънчевите лъчи, но все пак резултатът не може да дойде толкова бързо. По тази причина, Червената скала впечатлява със своята ледена свежест, дори и ако става дума за най-знойните летни дни.

Тук има и още нещо интересно. Тъй като говорим за снеготопене, водопадът е пълноводен само през малка част от годината. Ако искате да го видите в пълния му потенциал, тогава трябва да го посетите през пролетта. Тогава именно шумът на падащите води кънти из околната местност, създавайки едно изключително приятно и успокояващо усещане.

Къде се намира

Водопадът Червената скала се намира в тиха и уединена гориста местност в централните части на Стара планина. Разположен е на няколко километра в гората над село Христо Даново. Близостта до Карлово е добър повод да съчетаете в едно посещението на историческия град, родно място на Васил Левски, с удоволствието да се докоснете до тази толкова непристъпна и недокосната територия.

Лесно ли се стига до него

Подобно на всяко хубаво нещо, което наистина си заслужава, посещението на Червената скала изисква известни усилия. Тъй като се намира дълбоко в гората, усещането да се докоснете до красотата ѝ ще ви коства малко време и ходене. Работата е там, че не всеки има подготовката да се изкачи до мястото.

Макар че баирът е сравнително лесен за преодоляване и липсват твърде стръмни участъци, все пак не е лесно да се преодолее толкова път през гората. Тук е моментът да кажем, че до там няма как да се стигне с автомобил, просто защото наблизо не преминава път.

Иначе, от Карлово може много лесно да се стигне до Христо Даново, дори и ако не разполагате със собствено возило. Между двете населени места има осигурен обществен транспорт, макар че той не е много редовен.

По кое време да отидем там

Ако реално искате да видите водопада в най-добрата му светлина, тогава трябва да се съсредоточите към пролетта, особено към втората половина на сезона. Тогава водите са най-буйни, защото снежните шапки над него започват бързо да се топят. При рязко затопляне на времето гледката е феноменална, защото тогава Червената скала за кратко започва да изглежда неудържима.

Освен буйните води, късната пролет идва и с други предимства. Едно от тях е, че по този начин ще можете да уловите и раззеленяването на заобикалящата водопада широколистна гора. По това време всичко се разлиства в един кратък момент, а птичките започват да извиват своите любовни песни над гората.

Лятото също е добър избор

Лятото също си има своите предимства, като едно от тях е възможността да се насладите на по-приятни температури и много слънце. Освен това, гората вече е покрита с буйна зеленина, а животът кипи под всяко камъче и зад всеки малък храст. Недостатък е все по-свиващата се водна струя, тъй като на практика не са останали снегове, които да подхранват струята на водопада.

Есента

Есента започва да покрива околността с топли цветове и багри, а все по-обилните валежи подхранват Червената скала. Това започва да се усеща по нарастващия дебит на водопада, което прави гледката по-внушителна, отколкото е тя през летния сезон.

Зимата

Зимните месеци карат водите на Червената скала почти напълно да замръзнат. Това се дължи на продължителните застудявания и задържащите се със седмици отрицателни температури. Това превръща водопада от буйна бързо течаща река, в едвам прекапваща, но все пак удивително красива, ледена скулптура.

Опасности

Заедно с многобройните предимства, които носи времето сред дивата природа, на лице са и някои недостатъци. Един от тях е това, че човек лесно може да пострада при невнимание. Гората, за разлика от градската среда, не е създадена така, че да се чувстваме в безопасност.

Тъкмо обратното – вървейки по стръмните горски пътеки, трябва да сме изключително предпазливи и сами да се погрижим за собствената си безопасност. Освен това, не бива да забравяме и за дивите обитатели. Те са още нещо, с което трябва да се съобразим.

Много от тях се страхуват от хората, но не бива да забравяме, че сред гъстата растителност могат да се видят и по-едри хищници, срещите с които могат да са опасни. Мечки и вълци могат да се видят в доста области на средна Стара планина, ето защо трябва да бъдем достатъчно предпазливи и разумни.

Ако пък изберем да излезем сред природата през пролетта, тогава трябва да сме на щрек за кърлежи. Именно пролетните месеци карат кръвосмучещите гадинки да проявят особено висока активност, след като цяла зима са се спотайвали под камъните и под кората на дърветата.