Описание на селото

Кметовци е малко българско село, което се намира в централната част на страната. Населението му наброява 65 души, според данни на ГРАО към 2015 година.

Селото е известно със своите природни богатства, а именно масивните габърови, букови и борови гори, както и чистата си вода.

В Кметовци има самодеен фолклорен състав, читалище както и почивна база в автентичен възрожденски стил.

Ако търсите място, което да е спокойно, уютно и с красива природа, Кметовци е едно от местата, които си заслужава да вземете предвид.

Къде се намира Кметовци

Административно селото е част от Община и Област Габрово. Географски се намира в района на Предбалкана, а релефът му е характерно предбалкански. През Кметовци протича река Божана, която разделя селото на две части.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, който свързва Донино с Боженци. Областният град Габрово се намира на около 7 километра.

Районът е гъсто населен с малки, но много на брой селца, а най-близките населени места са Семерджиите, Редешковци, Съботковци, Харачерите, Цвятковци, Калчовци, Влаховци, Спасовци, Овощарци, Трапесковци и, разбира се, Боженци.

Туризъм в Кметовци – какво ни очаква

Селото разполага с два хотела, един от които семейни, както и три къщи за гости. Независимо къде изберете да отседнете, хубавото прекарване е повече от гарантирано.

Кметовци разполага и с много красива природа, която не е оставила никой от посетители му безразлични.

Дългите разходки тук са задължителни, а чистият въздух ще ви зареди с позитивна енергия и приятни емоции.

Разбира се винаги може да отскочите до някое от съседните села, а дори и до архитектурно-историческия резерват Боженци, който е много популярна туристическа дестинация и разполага с изцяло запазени къщи и улици в традиционен възрожденски стил.

Забележителности в селото и околността

По отношение на забележителностите, има много какво да видите. Една от основните архитектурни забележителности в самото село е старият каменен двуарков мост над река Божана.

Той е запазен в невероятен вид още от епохата на Възраждането и е доказателство за високите инженерни умения на българските строители, дори в онези времена. Мостът се използва пълноценно и до ден днешен.

Върху самия мост има и паметен строителен надпис, който разкрива, че е изграден през 1872 година от Минчо Богданов-старши, брат му Иван и майка им Злата.

На около 4 километра от Кметовци в местността Градище започва едноименната екопътека. Тя е с изградени детски съоръжения и крайната ѝ точка е скалното плато над местността, където се намират разкопките на крепостта Градище.

Самата екопътека е лека и приятна за изминаване, а маршрутът ѝ преминава през смесена гора. Има няколко изградени места за отдих.

Крепостта Градище пък е интересна за всеки любител на историята, както и за малчуганите. Смята се, че е изградена и съществувала в периода 4-6 век.

При разкопки на крепостта са открити останки от 45 помещения, които свидетелстват, че това е типично тракийско селище.

През 80-те години на миналия век част от стените на крепостта са реставрирани.

В околността има и много други забележителности, които си заслужава да посетите, а ние препоръчваме следните:

  • Екопътека Римският път;
  • Крепост Стринава;
  • Зоопаркът в Габрово;
  • Тракийското светилище Сечен камък.

История на селото

Историята на това село е почти непозната, най-вече поради липсващи каквито и да е исторически източници.

Предполага се, че селото е възникнало по време на османския период и по-конкретно в началото на Възраждането.

Типично за района на Габрово, най-вероятно жителите на това село са се занимавали с малки занаяти.

След Освобождението през 1878 година Кметовци влиза в територията на новосъздаденото Княжество България.