Чипровски водопадРазположен на приблизително разстояние от около километър и половина от границата със съседна Сърбия, Чипровският водопад се намира на надморска височина, която според официални данни надхвърля 1200 метра.

Той тъне в мистерия, което се дължи основно на неговата локация. Скрит е дълбоко насред красива, но също така и труднопроходима широколистна гора, която може да ви накара да се влюбите в нейната чистота и недокоснатост.

Тя е най-красива в разгара на пролетта, докато всичко постепенно се покрива със свежа и крехка зеленина, а пролетното пълноводие на водопада само допълва идилията в тази местност.

Водопадът се явява вашата награда за това, че сте повървели в гората повече време. Той се намира в самия край на една от считаните за най-красиви български еко-пътеки. Тя се носи звучното име Дамяница и преминава през местности, които направо ще ви спрат дъха.

Точно когато вече сте решили, че околността, през която пътеката преминава, няма с какво повече да ви изненада и току попадате на самия водопад. Той се разкрива пред очите ви в пълната си прелест.

Спуска се пред вас грациозно и стъпаловидно, формирайки многобройни, но все пак не много големи каскади, а височината му достига приблизително около 18 метра, което го прави среден по големина.

Местоположение

Чипровският водопад се намира в изключително изолирана местност в крайните западни части на Стара планина. Той попада насред гъста гора, в непосредствена близост до границата със Сърбия. Най-близкият град, както се подразбира и от името на водопада, е Чипровци.

Той, обаче, сам по себе си остава на не малко разстояние от тази природна красота. За да стигнете до него трябва първо да пътувате с автомобил, а след това да вървите приблизително около час по горска еко-пътека.

Едва тогава ще достигнете до мястото и ще можете да се насладите на красотата на водопада. Вероятно и по този начин ще оцените красотата му много повече след като дълго време сте се опитвали да достигнете до мястото.

Достъпност

Чипровският водопад е по-скоро трудно достъпен. Както вече споменахме, той попада в доста изолирана местност, а за да го достигнете трябва да положите доста усилия. Това означава, че дори и ако успеете да се доберете с кола до някъде, все пак накрая така или иначе ще трябва да повървите през горска местност, в която има единствено пътека.

Хубавото е, че пътеката е добре поддържана, тъй като все пак е официално описан туристически маршрут и нейният статут предполага да бъде безопасна и периодично да се обхожда.

Колкото и пътеката да е създадена така, че да облекчава и да разтоварва, все пак това си е спорт. Имайте предвид, че в зависимост от физическата ви подготовка до мястото ще трябва да вървите между един и половина и два часа.

Кога да посетим Чипровския водопад

Най-доброто време за туризъм в района на Чипровския водопад определено е през пролетта. Ако трябва да сме по-точни и конкретни, най-добре би било да пътувате до мястото през последните дни на април, както и през целия месец май. През това време от годината той е най-пълноводен, което дава възможност да се насладите на една наистина доста атрактивна гледка.

Освен това, нека да не забравяме, че по това време от годината и условията за туризъм са най-благоприятни от гледна точна на температура, влажност, налягане и други подобни. Това е от голямо значение поради факта, че за да стигнете до мястото, вие ще трябва да положите доста големи физически усилия.

Ето защо, трябва да изберете месец и сезон, в който температурите да не са много високи, но да не са и твърде ниски. Така ще можете по-леко и бързо да изминете маршрута през гората. Разбира се, от значение е и това, че през този сезон природата в околността е най-красива и не на последно място – че самият водопад е най-пълноводен.

Подобно на много други водопади, през пролетта той се подхранва от обилните сезонни валежи, които се оттичат, използвайки неговия вече изпитан маршрут. Също така, добавя се и огромното количество вода, което се изтича след стопяването на снеговете.

По този начин се стига до ясно изразено пролетно пълноводие, което в края на краищата води до това, че водопадът е най-атрактивен именно през тази част от годината.

С малко помощ от местното население

Трябва да се каже, че Чипровският водопад е изключително труден за намиране. До него меко казано липсват указателни табели, така че най-добре би било да помолите някой местен жител да ви упъти.

Кажете че търсите пряк път към Чипровския водопад, така че ще получите възможно най-точни указания как да го намерите. Хората, които живеят в този край, обикновено познават околността и малцина са онези, които никога не са посещавали мястото поне един път.

След като ви насочат и поемете към еко-пътеката, ще трябва да наблюдавате пътя. Указателни табели липсват, но за сметка на това можете да се ориентирате по това, че пътят навлиза в гората и все повече губи своята асфалтова за да се превърне в една разбита горска пътека. Ако видите това, тогава най-вероятно сте на правия път и след по-малко от два часа ще сте край водопада.

Рискове

Тук мястото не е особено рисково, като не може да се говори за кой знае какви опасности. На първо място, не е необходимо да се изкачвате в твърде високопланински райони, което означава, че няма да ви се налага да преминавате и през твърде сложен маршрут.

Освен това, като цяло из района липсват опасни животни, макар че все пак понякога могат да се засекат вълци и чакали. Това е вероятно един от най-големите рискове ако предприемате разходка към водопада.

Макар че животните се страхуват от хора, те все пак не са свикнали с тяхното присъствие и не можете да сте сигурни, че няма да реагират негативно при среща с човек. Все пак, нека не забравяме, че това е една доста изолирана и откъсната местност.

Друг риск произлиза от времето. Макар и да не сте в някой високопланински район, все пак тук сте на височина над 1000 метра, а да не забравяме и това, че се намираме на доста откъснато от цивилизацията място.

Доколкото е възможно в България нещо да се намира на голямо разстояние от населени места, Чиопровският водопад е един доста добър пример за това. Именно и по тази причина, много е важно да се запознаете с очакваните метеорологични условия в района.