Описание

Зорница е българско село, намиращо се в южната част на страната, в региона на Родопите. Населението му, според данните на ГРАО от 2015 година, е едва 21 души, но за сметка на малкия си размер, то е едно от най-красивите места у нас.

Още 5 други села носят същото име. Село Зорница може да се похвали с много красиви местности, развит селски туризъм и редица забележителности, до които посетителите му могат да се разходят.

Местоположение на Зорница

Административно селото спада към Община Чепеларе и Област Смолян. Географски Зорница е разположено в планински район със средна надморска височина от 1400 метра, като най-високата точка се намира на 1600 метра надморска височина.

От селото се открива изключително панорама към Родопите, като в същото време то е разположено в заветна долина с южно изложение, което спомага за благоприятния климат.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, който може да хванете от второкласния републикански път 86, между Чепеларе и Дряновец.

Освен последните две, другите най-близките населени места до Зорница са Богутево, Острица, Лилеково, Студенец и Проглед.

Туризъм в Зорница – какви са възможностите

Селото предлага необятни възможности за туризъм и ви обещаваме, че ще си създадете незабравими моменти след престоя си там.

Цели пет къщи за гости са готови да приемат вас и вашето семейство, най-голямата от които разполага с леглова база от 20 места.

Независимо от всичките екстри и удобства, които ще получите във въпросните къщи за гости, най-значимото от всичко тях е природата – Родопите в най-добрата им светлина ще ви открият необятна красота, чист въздух и спокойствие, което рядко може да откриете в нашето съвремие.

Гарантираме ви, че природата в това село ще ви накара да прекарате повече време навън, отколкото вътре.

Забележителности, които трябва да разгледате

Природата и планината в Зорница са забележителности сами по себе си, но ако все пак искате да видите и нещо повече, съседният град Чепеларе, намиращ се само на 5 км, може да ви предложи няколко интересни предложения.

Първото е Музеят на спорта и ските, който е основан през 1998 година, а поводът е първия златен медал за България от зимна Олимпиада, който Екатерина Дафовска печели.

В музея може да научите повече за победите на скиорите, както и развитието на ски спорта в града с богатата му история.

В читалище Родопска искра, където се намира самият музей, ще видите още съхранени стари обувки, ски, награди на състезатели и още интересни спортни принадлежности от основаването на дружество Рожен, преди повече от 100 години.

Със съвсем различна тематика и насоченост, Музеят на родопския карст е друго любопитно място, което заслужава вниманието ви. Основан през 1980 година в Чепеларе, неговата експозиция от минерали, полускъпоценни и скъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувание е една от най-големите в страната.

В музея може да видите и интересния отдел по пещерна палеонтология, в който са показани видовете животни, обитавали пещерите преди хиляди години. Сред тях ще видите кости на пещерни мечки, открити в родопските пещери.

Ако искате да се качите нагоре в Родопите, то лифтът Мечи Чал, близо до Чепеларе, е перфектното транспортно средство, с което да го направите.

Препоръчваме да разширите обхвата на посещението си и да се разходите до други забележителности като чудните мостове, скалният феномен Главата и разбира се – астрономическата обсерватория в Рожен.

История на село Зорница

Това село е сравнително младо. Създадено е през средата на 18 век от заселници от съседните села Чепеларе (тогава все още е село), Забърдо и Богутево. Местоположението се оказва привлекателно за няколко родопски фамилии по онова време, които решават да се заселят там.

Старите имена на селото са Гиндюзица и Гренобал, а настоящето име се предполага, че идва в следствие на надморската височина от 1400 метра, която прави селото по-близо до Зорницата или Венера.

Зорница става част от българската държава едва след Първата Балканска война (1912-1913 г.), когато територията на днешното село е освободена от Османска власт.