Описание

Иваново е българско село, намиращо се в северната част на страната. Населението му, според данните на ГРАО към 2015 година, наброява 854 души.

Селото съчетава в себе си красива природа и културно-исторически забележителности, които добавят още един интересен поглед към българското наследство по нашите земи.

Северна България не се слави толкова с интересните места за посещение, колкото южната част на страната, но Иваново определено е едно от онези места, които ще прихванат вниманието ви.

Местоположение на Иваново

Иваново е административен център на едноименната Община и е част от Област Русе. Областният град се намира на около 20 километра от селото.

Географски Иваново се намира в Дунавската равнина и като цяло е разположено върху равнинен терен.

През селото преминава Ж.П. линията Русе-Горна Оряховица, както и третокласният републикански път 501, свързващ Русе и Бяла (стария път между двата града).

Най-близките населени места са Божичен, Кошов, Красен, Басарбово, Червен и Русе.

Туризъм – доколко е развит той

Близостта на Иваново до Русе, Дунава и границата с Румъния му дават възможност да се развива като благоприятна туристическа дестинация в региона. Допълнителен стимул са и редицата исторически забележителности, които заобикалят селото.

Не е случайно и че за село с размерите на Иваново, то разполага с няколко доста големи хотелски комплекса, най-големият от които разполага с леглова база от 40 места, докато вторият по-големина комплекс може да приюти максимум 20 човека.

Селото е приятно за разходка само по себе си, но в околността има възможност да обиколите и да видите доста интересни места. В краен случай нека не забравяме, че Русе и Дунава са само на 20 километра път от селото, така че за всеки вкус ще се намери решение.

Забележителности в Иваново и околността

Може би най-значимата забележителност до селото са Ивановските скални църкви. Те представляват църкви, изсечени в скалите и се отличават с много добре запазените си стенописи, както и разклонена мрежа от параклиси, църкви и килии.

Смята се, че скалният манастир Свети Архангел е основан през 13 век от монаха Йоаким и се състои от църквите и помещенията край тях.

Запазената стенна живопис в манастирските храмове е от 13-14 век и се смята, че представя развитието на Палеологовия и Комниновия живописен стил в България. Прочутите графити на Иво Граматик също са съхранени по стените на манастирите.

На около 3 километра може да посетите и друга природна забележителност, изкована от човешка ръка – скалният манастирски комплекс Грамовец. В скалите може да откриете няколко изкуствени пещери, създадени от хора, които някога са служили за нуждите на вярата.

Малко по-далеч, на около 9-10 километра, може да посетите и други любопитни забележителности като крепостта Червен, Басарбовският манастир, природният парк Русенски лом, пещерата Орлова чука и много други.

История на селото

Почти няма сведения за историята на това селище. Намиращите се наблизо скални манастири и пещери подсказват, че в този район е имало живот по време на Античността и Средновековието, но вероятно с османското нашествие той е приключил.

Смята се, че днешното село Иваново е образувано през османския период. След Освобождението на България през 1878 година селото става част от новосформираното Княжество България и е такава и до ден днешен.

В Иваново се намира и паметникът на Сергей Лайхтенбергски – руски княз, офицер, генерал-майор и член на руското императорско семейство Романови.

По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) той бива покосен в днешното село Иваново от вражески куршум. През 2008 година е възстановен паметникът му.