Описание

Джебел е български град, който се намира в южната част на страната.

Населението му, по статистики на ГРАО към 2015 година, е 3 212 души.

Местоположение на Джебел

Градът е административен център на едноименната Община и е част от Област Кърджали.

Разположен е в планински район, в източната част на Родопския масив. Джебел е заобиколен от иглолистни гори, а в близост до града се намира и естествен дъбов парк.

Южно от града протича Джебелската река, а през него преминава третокласният републикански път 508.

Най-близките населени места са Чакалци, Подвръх, Вълкович, Папрат, Тютюнче, Телчарка и Казаците.

Туризъм в града и района

Джебел разполага с четири хотела, два от които семейни, в които може да отседнете и организирате вашата почивка. Най-големият от тях разполага с леглова база от 60 места и е изключително подходящ за посрещане на големи ученически или туристически групи.

Останали хотели, пък, предлагат приятен вариант за семейна ваканция или почивка с приятели.

Намиращите се наблизо редица забележителности ще допринесат за преживяването ви, а планинския район ще ви зареди с чист въздух и добро настроение.

Забележителности в Джебел и местността

Близо до Момчилград, който е само на няколко километра от Джебел, може да посетите природната забележителност Счупената планина. Представлява висок хълм, който е прекъснат в средата и изглежда като разрушен. Смята се, че се е образувал в края на 19 век. Реалната причина за това изобретение на природата е огромно свлачище, предизвикано от значително количество валежи. Сред местните жители вървят многобройни легенди за скалното образувание.

А близо до Джебел може да посетите така нареченият Вятърен камък, познат още като Ел каясъ. Представлява скална гробница, изсечена от хора и оформена като скален прозорец. Местните жители твърдят, че камъкът има лечебна сила.

Може би една от най-впечатляващите забележителности в местността е средновековната крепост Устра. Изградена е на най-високата част на стръмен връх в Родопите, най-вероятно през 10 век. Функцията ѝ е била да охранява минаващият от там търговски път. В днешно време тя е една от най-добре запазените крепости в Родопите.

Близо до село Летовник, на около 12 км от Джебел, може да посетите едноименния Летовнишки водопад. Той е изключително красив, а мястото около него е много спокойно и зареждащо с енергия.

В областния град Кърджали също може да посетите редица забележителности, а една от най-красивите е Кърджалийският манастир Успение Богородично. Той е един от малкото новопостроени манастири в България и е изграден изцяло със средства на дарители. В двора на манастира се намира и параклиса Животоприемний източник. Най-ценната реликва за манастира е частицата от светия Кръст Господен.

История на града

През древността районът на днешния град е населяван от тракийски племена, като по-късно бива превзет от разрастващата се Римска империя. До 9 век Византийската империя властва над района, когато младата българска държава, навлизайки в своя зенит, стига и до пределите на Тракия. От този момент, с изключение на периода на византийска власт (1018-1185), районът на днешен Джебел е българска територия.

През втората половина на 14 век той бива завладян от настъпващите османски турци, с което започва близо 6-вековно владичество на Истанбул.

След освобождението Джебел и районът на Кърджалийско, остават в пределите на Османската империя. Едва през 1912 година територията бива присъединена към българската държава, в следствие на Балканските войни (1912-1913).

В периода 1934-1959 година селото преминава в няколко различни административни окръга, които са Мастанлийския, Старозагорския, Хасковския и Кърджалийския, в който се намира и до ден днешен. През 1969 година Джебел е обявен за град.