Описание на Земен

Земен е малък български град, намиращ се в западната част на България. По данни на ГРАО към 2015 година населението му възлиза на 1790 души.

Старото му име е Белово. Той е един от красивите и пълни с история български градове, в които действително има какво да видите и научите за България.

Ако сте привърженици на българското и обичате да обикаляте богатата ни на забележителности родина, екскурзията до Земен е точно за вас.

Местоположение – къде се намира и как да стигнем

Земен е административен център на едноименната Община и е част от Област Перник. Географски градът е разположен в планински район, а през него преминава река Струма.

Релефът е разнообразен, но остава предимно планински. Градът е ограден от Риша планина, Земенската планина и Рудините.

До Земен се стига по третокласния републикански път 623, който може да хванете като се отклоните от първокласния републикански път 6, свързващ Перник и ГКПП Гюешево през Кюстендил.

Най-близките населени места са Жабляно, Пещера, Враня стена, Блатешница, Лобош, Калотинци и други.

Туризъм в Земен – неочаквани възможности

Възможностите за туризъм в този български град са повече от добри и могат да задоволят всеки вкус.

Земен разполага с голям спа комплекс, чиято леглова база може да поеме до 40 души наведнъж.

Имате възможност да наемете студиа, апартаменти или стандартни двойни стаи. Всеки от тях разполага със собствен санитарен възел, тоалетка, телевизор, гардероб, а студиата и апартаментите са с кухненски бокс.

В комплекса може да се насладите на външен басейн, навес с външен бар, детски кът, две самостоятелни беседки, както и собствен паркинг.

В допълнение имате възможност да използвате ресторанта, ако смятате да организирате фирмени или семейни тържества.

Конферентната зала на комплекса предлага възможност за провеждане на семинари и лекции. СПА центърът пък разполага с парна баня, джакузи и сауна.

Възможностите за туризъм не свършват дотук – в близост до града може да се насладите на конна езда, лов, както и риболов.

Какви са забележителностите в Земен и околността

Историята на района е пребогата, а това си личи най-вече в редицата забележителности, които може да разгледате. Земенският манастир Свети Йоан Богослов, намиращ се на около километър от града, е основан през 11 век и е запазен и до ден днешен.

Комплексът съставлява две сгради, църква и камбанария. Понастоящем манастирът има единствено културно-историческа и археологическа стойност, но не е действащ. В него са запазени уникални стенописи с библейски сцени от 14 век.

Природата също е дарила Земен с уникални забележителности и една от тях е Земенският пролом. Той представлява дълбок и тесен пролом, формиран от преминаващата река Струма.

Проломът има и друга функция – той свързва Кюстендилската и Радомирската котловина, а дължината му е цели 22 километра.

На около 3 километра и половина може да посетите Жабленския манастир Свети Йоан Предтеча, който е датиран като средновековен, макар и да не е установена точната дата на основаването му. Манастирът разполага с богата история и в днешно време е много запазен, както и постоянно действащ.

Друг манастир в околността, който може да посетите, е Пещерският манастир Свети Николай, който също е действащ. Намира се в местността Ореховец и името му идва от намиращото се наблизо село Пещера. Този манастир също е средновековен и първите сведения за него са от 14 век. През 19 век бива реновиран, но по време на Руско-турската война (1877 – 1878г.) той е опожарен от турците.

Една от забележителностите, които със сигурност си заслужава да посетите, е средновековната крепост Землънград, намираща се на 5 километра от Земен.

Разположена на полуостров в река Струма, за тази крепост се знае, че съществува поне от 13 век. Любопитно е, че са открити данни за нейния строеж още от 4 век, което предполага, че тя може да е построена от други племена, населявали тези земи преди българските.

В площта, която заема, са открити основи на стопански и жилищни сгради, църква, както и кула със седем стени.

История на Земен – богата и изпъстрена със събития

Едва ли има много градове, които да имат толкова старинна история като тази на Земен. Смята се, че земите на днешния град са били населявани още от II-то хилядолетие преди Христа от тракийските племена агриани, пеони и дентелети. Впоследствие римляните завладяват тези територии и те са тяхно притежание до настъпването на славянските и българските племена.

През средновековието в района основното населено място е крепостта Землънград. За съжаление в днешно време не са извършвани археологически проучвания на тази крепост и за нейната история знаем единствено от малкото и оскъдни източници, с които историческата наука разполага.

Смята се, че основната стратегическа функция на крепостта е била да задържа нападенията на византийските войски през Южна България.

За сметка на малкото източници на информация, градът разполага с множество доказателства за своята богата история, а това са именно некрополите, селищните останки и крепостните развалини, както и редицата разрушени и оцелели манастири и църкви.

По време на османския период регионът на днешен Земен губи военно-стратегическото си значение, най-вече поради овладяването на огромна част от Балканския полуостров от Османската империя. Друг важен момент е появата на огнестрелните оръжия, които до голяма степен елиминират стария начин на воюване.

След Освобождението (1878 г.) Белово е средноголямо село и първото преброяване през 1888 година разкрива, че в него живеят 681 души. През 1905 година те са вече 908.

Още през 1882 година, след териториално-административна реформа, първата в новата ни история, Белово става общински център.

Ключово за развитието на града е изграждането на Ж.П. линията София-Гюешево, която преминава през него и изграждането на Ж.П. гарата Земен. През 1925 година населеното място е преименувано от Белово на името на гарата – Земен.

През 1974 година Земен получава днешния си статут на град и административен център на Земенската община, част от Пернишка област.