Описание на Златосел

Златосел е малко българско село, намиращо се в централната част на страната. С население от 213 души, по данни на ГРАО към 2015 година, то е едно от малките населени места в региона.

Селото е прочуто с отглеждането на рози, тъй като се намира в район, който е много благоприятен за българската маслодайна роза.

Освен това Златосел може да ви предложи страхотни възможности за туризъм, както и много интересни забележителности, които да посетите.

Къде се намира Златосел

Селото е разположено в южните склонове на Сърнена Средна гора, което е част от планинския масив на Средна гора.

През него преминава едноименната река Златоселска, позната още като Сребра. Реката извира от билото на Сърнена Средна гора, което се намира само на няколко километра северно от селото.

Административно Златосел се причислява към Община Брезово и Област Пловдив. До селото се стига по четвъртокласен републикански път, като от Брезово се хване пътя за Дрангово и в селото се хване пътя за Златосел.

Най-близките населени места са Дрангово, Стрелци, Върбен, Зелениково, Бабек, Отец Кирилово, Брезово и Братя Даскалови.

Какъв туризъм може да откриете тук

Красотата на българските планини е необятна и има много места в нашата родина, където може да ѝ се насладите. Златосел е още едно такова място, което предлага различен поглед и спокойствие.

В селото ще откриете един комплекс, който обаче предлага всичко, което може да ви е нужно, за да направите почивката си незабравима.

Комплексът разполага с три еднотипни къщи, които общо предлагат леглова база от 24 места. Къщите са разположени непосредствено до язовир Дондуково в обособена за това вилна зона.

Няма смисъл да ви казваме, че в язовира може да се насладите на всички онези дейности като плуване и риболов.

Къщите, обаче, също разполагат с пълен набор от екстри и удобства, които да направят почивката ви наистина пълноценна.

Може би най-значимата екстра, която получавате, е невероятната гледка към езерото, на която ще може да се наслаждавате всяка сутрин или следобед, когато пиете чаша кафе.

В къщите имате просторен хол с кухня, тераса с гледка, две спални, две тоалетни и баня, а в самия комплекс може да се насладите на басейн, джакузи, барбекю и беседка.

Забележителности в Златосел

Вече ви споменахме за язовир Дондуково, който предлага чиста вода, невероятна обстановка и спокойно място, в което може да се насладите на разходка, пикник или риболов. Във водите му са зарибени шаран, балканска пъстърва, червеноперка, каракуда и костур. Околностите около язовира също не са за подценяване – много ловци ги използвате за ловуване на диви прасета, елени и зайци.

На около 5 км от Златосел може да посетите друг язовир – Арбовия. Намира се между Драгново и Стрелци, в подножието на Средна гора. Риболовът в язовира е под строг контрол и се позволява единствено трофейното ловене на риба.

12 километра ви делят от така нареченото мраморно езеро, което ще откриете на източния склон на могилата Байлъка, близо до село Православ.

Водата в езерото е дъждовна, а цвета ѝ е светлосиня до зеленикава. Дълбочината е около 20 метра, а повърхността на езерото е равна като огледало.

История на селото

За съжаление не се знае много за историята на селото, но през 2015 година близо до него се извършва мащабно археологическо откритие. Археолозите откриват най-големия долмен у нас, а според тях находката е от много ранен период – вероятно поне от второто хилядолетие преди Христа. Долменът представлява фамилна гробница, най-вероятно на местен аристократичен род или дори на тракийска царска фамилия.

Това е доказателство, че е имало живот в този район от най-дълбока древност, макар и след това да няма сведения какво се случва със селището.

Розоберът е основен отрасъл в региона и най-вероятно се е развил основно по време на османското владичество на тези земи.

След Освобождението на България през 1878 година селото става част от новосъздадената провинция Източна Румелия, а едва през 1908 година, след обявяването на Независимостта, то става част от територията на Царство България.