Описание

Беляковец е българско село, което се намира в Северна България. По данни на ГРАО към 2015 година в него живеят 864 души. По време на преброяването на населението през 2011 година, 99.2 процента от населението на Беляковец се е определило като българско.

Селото е известно и с това, че в землището му е открито най-ранният град, който е причислен към късния палеолит.

Местоположение на Беляковец

Административно е част от Община и Област Велико Търново. Намира се на 5 км от града и е свързан с него чрез градския транспорт на Велико Търново. До селото се стига по третокласен републикански път. Освен Велико Търново, най-близките населени места са Самоводене и Леденик.

Туризъм в селото

Селото разполага с една къща за гости, която може да приеме пет души. Тя е стара и реставрирана в автентичен битов стил. Освен това къщата разполага и с механа, в която има огнище, пейки, столове и дълга маса.

Наблизо се намира река Янтра, в която има редица възможности за риболов и къпане.

Селото е тихо и спокойно, и е идеално място за отдих далеч от забързания градски живот и шум.

Забележителности, които да видите

На 2.5 км се намира Преображенският манастир Преображение Господне, който е разположен на брега на река Янтра. Той е четвъртият по големина манастир в България, след Рилския, Троянския и Бачковския. Смята се, че е основан през 13-14 век и възникването му се свързва с втората жена на цар Иван-Александър – Сара и техният син Иван Шишман, които даряват основната част от средствата за реконструкцията му. Оригиналното местоположение на манастира е било на 400-500 метра от настоящата му локация. Изпитал съдбата на редица други манастири по тези земи, Преображенският също е бил разрушаван през вековете. За последно той е издигнат през 1825 година на настоящето си местоположение.

По пътя от Преображенския манастир и Велико Търново може да видите водопадът Картала, който е висок около 10 метра. Намира се на 3 км от Беляковец.

Друг значим манастир е патриаршеският Света Троица, който също е изграден по поречието на река Янтра. Намира се на 4 км от селото и на 6 от Велико Търново. През 1847 година самият Кольо Фичето построява църквата на манастира. През 1913 годна той е разрушен в следсвие на силно земетресение във Велико Търново. Впоследствие е възстановен, като днес е действащ девически манастир.

Друга интересна забележителност по поречието на река Янтра е скалата Чуйпетел, която е разположена в дервентския ѝ пролом. От скалата може да видите спираща дъха гледка към целия пролом, както и към отсрещния Преображенския манастир.

Разбира се, може да отскочите и до Велико Търново, където може да видите най-разнообразни културно-исторически забележителност и паметници като:

  • Паметникът Майка България
  • Паркът Марно поле
  • Къщата-музей Петко Славейков
  • Църквата Свети Никола
  • Стамболовият мост
  • Паметникът на Асеневци
  • Къщата-музей Емилиян Станев
  • Самоводската чаршия
  • Сарафкината къща

История на Беляковец

В землището на селото е открит най-ранният град, който се причислява към късния палеолит. Градът е с размер от 200 дка. В местността са открити редица каменни сечива и фрагменти от пособия с битово предназначение, които доказват че селището е обитавано в период на векове. В намиращо се наблизо пещери са открити и каменни оръжия и оръдия на труда, датиращи от ранния палеолит.

Не се знае кога селището възниква и дали е това възникване е свързано с обособяването на Търново като столица на Втората българска държава.

В днешно време Беляковец е почти квартал на областния град, но в същото време запазва автентичността на малкото българско село.