Описание на Ямбол

Ямбол е голям български град, един от 28-те областни градове у нас, чието местоположение е в югоизточната част на страната.

Населението му наброява 76 599 души според данните на ГРАО за 2015 година. НСИ пък отчита спад до 68 074 души към 2018 година, като това отрежда 13-а позиция на града по този показател.

През вековете Ямбол е носил много имена, всеки от които е свързан с днешното наименование – Диосполис, Дямполис, Хиамполис, Дубилин, Диамболи, Янболу, Ямболъ, Янболи и много други.

Празникът на града се отбеляза на 8 юни всяка година, когато се чества християнския празник Свети Дух.

Някои от най-известните ямболци са Желю Войвода, Атанас Кожухаров, Георги Дражев, Петър Чолаков, Петър Лесев, Жорж Папазов, Митко Щерев, Славка Калчева и други.

Къде е разположен Ямбол

Ямбол е административен център на едноименните Община и Област. От географска гледна точка градът е разположен в равнинен район, на двата бряга на река Тунджа.

Най-близкият областен град е Бургас, който е на разстояние от 92 километра, а най-близката точка на Черно море е само на 77 километра от Ямбол.

През територията на Ямбол преминават второкласният републикански път 53 и третокласните пътища 555, 5303, 5305 и 7072. На няколко километра на север пък преминава автомагистрала „Тракия“.

Най-близките населени места са Кукорево, Стара река, Козарево, Окоп, Чарган, Могила, Веселиново, Кабиле, Дражево, Безмер, Болярско и Роза.

Какво да очакваме от туризма тук

Ямбол не е особено развита туристическа дестинация, но все пак тук има немалко места, в които може да отседнете.

Сред тях са 10 хотела, 5 семейни хотела и няколко апартамента за краткосрочно отдаване под наем.

Ямбол разполага с доста на брой забележителности, които са част от културно-историческото наследство на града.

В същото време тук ще откриете и доста от съвременните забавления, присъщи за нашето време, като заведения, магазини, барове, ресторанти и атракциони.

Забележителности в Ямбол, които задължително да посетите

Регионалният исторически музей в Ямбол определено е добра начална точка за вашата обиколка из Ямбол и околностите му.

Музеят е официално открит през 1953 година като в началото основната му тематика е революционното движение в България.

В днешния музей може да видите повече от 90 000 експоната, разпределени в няколко тематични отдела.

Друга видна забележителност в Ямбол е местната художествена галерия, кръстена на прочутия български и френски художник Жорж Папазов.

Сградата разполага с една от най-интересните архитектури в града и има статут на паметник на културата.

Вътре може да се насладите на галерия с приблизително 3500 експоната, голяма част от които са дело на самия Жорж Папазов, както и на други видни творци като Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора, Димитър Казаков и други.

Един от символите на Ямбол е Безистенът или покритият пазар, както също е познат. Намира се в центъра на града.

Самата сграда е построена още в началото на 16 век и до ден днешен е една от най-масивните постройки в града. Безистенът също е и единствената сграда, която е останала от османския период.

В радиус от около 10 километра от Ямбол може да посетите:

  • Кабиленският манастир Рождество Богородично;
  • Базиликите Кабиле;
  • Археологическият резерват Кабиле;
  • Бакаджишкият манастир Свети Спас;
  • И други.

История на града – накратко

Земите по долината на река Тунджа са били винаги плодородни и това е основна предпоставка за възникването на живот тук.

Още от най-дълбока древност тук са се заселили множество племена, а доказателства за това намираме в повече от 30 селищни могили открити в района.

Ямбол е стар средновековен град и неговата история започва преди официалното създаване на българска държава.

През далечната 293 година след Христа римският император Диоклециан започва пътуване по римските територии на Балканския полуостров.

Посещавайки градове като Сердика, Филипопол, Адрианопол и Августа Траяна, императорът преминава през територията на днешен Ямбол, където тогава има малко селище.

Впечатлен от плодородието на този район, той решава да създаде град, който да бъде значимо населено място – така се ражда божественият Диосполис или градът на Зевс.

Хан Тервел за първи път присъединява Ямбол към територията на българската държава през 705 година и от там насетне градът никога не е напускал територията на България, докато е имало българска държава.

Ямбол е превзет от османските нашественици през 1373 година след сравнително продължителна обсада.

По време на османския период градът е значим административен и търговски център. В навечерието на Освобождението тук живеят близо 8000 души, от които над 4500 са българи.

През 1877 година е изградено железопътното трасе между Истанбул и Пловдив, по което има връзка с Ямбол.

След Освобождението през 1878 година Ямбол става част от новосформираната автономна област Източна Румелия.

След Балканските войни Ямбол е един от центрове, в които огромни маси бежанци от Одринска и Беломорска Тракия се заселват.

По време на социалистическия период градът се разраства и индустриализира, което е характерен белег за всички големи градове в тези години.

През 1992 година Ямбол достига пик на населението си, като според преброяването в града живеят приблизително 92 000 души.