Описание

„Св. св. Константин и Елена“ е курортен комплекс намиращ се на брега на българската част на Черно море.

Това е най-старият български черноморски курорт и изграждането му като такъв започва още през 1897 година.

Кръстен е на едноименния манастир, който се намира на територията на курорта. В периода 1957-1992 година се казва „Дружба“, а в днешно време много от жителите на Варна, а и не само, все още го наричат с това име.

Константин и Елена е един от най-популярните черноморски курорти у нас и определено ще остави приятни спомени и една незабравима ваканция на всеки свой посетител.

Къде се намира курортът

Административно курортът е част от територията на град Варна и не е с независим статут на населено място. Географски е разположен на брега на Черно море в равнинен район.

През територията на курорта преминава първокласният републикански път 9. Варна се намира на около 6 километра югозападно от курорта.

До Константин и Елена има редовни линии на градския транспорт водещи както до центъра на Варна, така и до ЖП гарата.

Другите най-близки населени места, освен Варна, са Каменар, Кичево, Куманово, Осеново, Орешак и Кранево.

Туризъм в Константин и Елена – какво да очакваме освен морето

Съвсем логично и очаквано, основният туризъм в този курорт е свързан с Черно море. Константин и Елена разполага с десетки вили, хотели, къщи за гости и апартаменти под наем.

Ресторантите, заведенията, баровете, магазините, сергиите и атракционите са почти навсякъде по време на летния сезон.

Естествено, имате възможността да обиколите и редицата курорти, които се намират в околността, а Златни пясъци е само на няколко километра на север.

Ако пък искате да използвате престоя си в Константин и Елена, за да посетите нещо интересно и любопитно, ще се изненадате с какви забележителности разполага курортът.

Забележителности, които ще ви заинтригуват

В централната част на курорта се намира и неговият основоположник – варненският манастир „Св. св. Константин и Елена“. Манастирът е изграден през епохата на Възраждането и днес е постоянно действащ.

Комплексът се състои от църква, камбанария и малък двор. Не се предлагат нощувки и изхранване.

В крайната част на Варна, на около километър от Константин и Елена, може да посетите дворецът Евксиноград.

Построен е в периода 1881-1885 година по проект на австрийски архитект. Първоначалното му предназначение е да бъде лятна резиденция на княз Александър I Батенберг, но той успява да го посети само няколко пъти преди да абдикира от трона през 1886 година.

Дворецът разполага с винарна, в която и до ден днешен се произвеждат качествени вина. Към момента дворецът принадлежи на държавата и е със статут на правителствена и държавна резиденция.

Все пак той е отворен за посещения от групи туристи като максималният допустим престой е час и половина.

В морската ни столица също може да посетите редица любопитни забележителности, за които може да прочетете в страницата ни за Варна.

История на курорта

Историята на Константин и Елена е доста любопитна. В началото на територията на днешния курорт няма нищо, освен манастира „Св. св. Константин и Елена“.

Манастирът, обаче, както и красивата природа, са били силна притегателни сила за местното население, още в годините преди Освобождението (1878 г.).

Някои от по-заможните жители на Варна дори изграждат летни вили в района, докато други имали запазени стаи в манастира.

След Освобождението мястото става особено популярно и всяка година посетителите му се увеличават въпреки липсата на инфраструктура.

Така през 1897 година управата на Община Варна взима решение и започва да застроява местността около манастира като постепенно тя се превръща в курорт.

През 1905 година тук започва и строежът на първия морски санаториум в страната. Той е предназначен за болни от костно-ставна туберкулоза деца, а инициативата е подета от българската царица Елеонора (втората съпруга на цар Фердинанд I).

Първият почивен дом е изграден 3 години по-късно – през 1908 година. Една от старите манастирски сгради бива надстроена с 2 етажа и новият хотел получава името „Прага“ в чест на първите приети чуждестранни летовници – чехи. Впоследствие хотелът започва да се посещава и от поляци и германци.

Масовото благоустрояване на курорта започва през март 1925 година, когато Община Варна взима решение за „строителство на почивни станции в курорта, на пристанище и осигуряване на евтин превоз“.

Първата почивна и гроздолечебна станция започва да се строи в началото на 30-те години. Завършена е през септември 1933 година и разполага със 140 стаи с изглед към морето. В началото на Втората световна война станцията е закрита.

След войната и със създаването на държавното стопанско предприятие „Балкантурист“ през 1948 година, курортът преживява истински подем.

През 1955 година е издадено постановление за изграждане на два курортни комплекса до Варна – Златни пясъци и Дружба, което ще бъде името на курорта чак до 1992 г. Тогава се връща старото име „Св. св. Константин и Елена“.

Днес това е един от най-популярните и обичани черноморски курорти у нас, посещаван ежегодно както от български, така и от чуждестранни летовници.