Описание

Долен е българско село, което се намира в югозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 379 души, разделено на българи християни и българомохамедани.

Самото село е със статут на исторически и архитектурен резерват, който получава през 1977 година. В него се запазени редица възрожденски къщи в автентичния им вид, а общият брой на тези сгради са 70. Всички те са обявени за паметници на културата.

Местоположение на Долен

Административно селото е част от Община Сатовча и Област Благоевград. Географски е разположено в планински район в Родопския масив и по-конкретно – в историко-географската област Чеч.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а на няколко километра преминават третокласният път 197 и река Бистрица.

Най-близките населени места са Плетена, Сатовча, Фъргово и Долно Дряново.

Туризъм в селото

Селото разполага с пет къщи за гости, най-голямата от които предлага 48 места леглова база.

Тя представлява комплекс от шест двуетажни къщи, изградени в традиционен битов стил, съчетан с модерен и стилен интериор. Комплексът е разположен сред красива природа. Удобствата, които се предлагат в него, са безплатен паркинг, безжичен интернет, барбекю, ресторант и площадка с детски кът.

Наблизо се намира река Бистрица, която предлага отлични условия за риболов, а на няколко километра може да посетите тракийското светилище Градище.

Чистият планински въздух и красивите Родопи също ще допринесат за незабравимото ви преживяване.

Забележителности, които да посетите

На няколко километра от Долен ще откриете комплекса Скални глави. Представлява няколко гигантски скали, оформени във формата на глави.

Друга забележителност в региона е живописният водопад Буков дол. През лятото водите на водопада са малки, докато през есента и пролетта се увеличават. До водопада се стига по римски мост, който свързва селата Горно Дряново и Ковачевица.

На 12 км от Долен може да посетите късноантичния и римски град Никополис ад Нестум. Най-вероятно градът е бил построен върху останките на тракийско селище, а за това свидетелстват редицата открити златни монети, прибори и съдове. Никополис ад Нестум е и единственият античен град в Родопите, който е от периода на Римската империя и е запазен до ден днешен.

Близо до центъра на едно от близките села (Гърмен) се намират вековните чинари. Представляват две дървета, чиято възраст се изчислява на над 600 години. По-голямото от двете е високо близо 24 метра и е дебело около 11 метра.

На 11 км, в Западните Родопи, може да видите връх Унден. Намира се в рида Дъбраш и е висок 1 667 метра. Целият връх е покрит с борови, смърчови и букови гори. Близо до Унден се намира и резерватът Тъмната гора, както и държавната дивечовъдна станция Дикчан. В нея има две хижи, в които може да отседнете.

История на селото

Днешното село е наследник на стари тракийски селища, чиито останки са съхранени и до ден днешен. В Долен има запазени тракийски лозя, използвани до края на българското Възраждане, останки от тракийски некрополи, а самото селище се намира върху останките от старо римски път, някога свързвал Драма с Тримонциум (дн. Пловдив).

Първото писмено сведение за Долен се намира в османски документ от 1444 година, когато селото е вкарано в кадастъра на Османската империя. Долен се открива и в още няколко османски регистъра в следващите векове.

През 19 век селото е със смесено население и е част от Неврокопската каза.

След освобождението то остава част от Османската империя. Едва през 1913 година то бива присъединено към българската държава, по силата на Букурещкия мирен договор.