Описание

Антон е българско село в Западна България с население от 1 501 души по данни на ГРАО към 2015 година. Кръстено е на видния местен комунист и партизанин Стефан Минев (Антон), който е възпян в стихотворението на Веселин Андреев „Балада за комуниста“. Дотогава селото се е казвало Лъжене, като е любопитно че то не е сменяно от първото му писмено споменаване през 15 век.

Местоположение на Антон

Административно селото е център и единствено населено място на едноименната Община, която е част от Софийска област. То се намира в планински район и е на 79 км източно от София. През него минава подбалканският път.

Най-близките населени места са Душанци и Пирдоп. През общината минава и участък от жп линията София-Карлово-Бургас.

Част от землището на Антон влиза в границите на националния парк „Централен Балкан“.

Туризъм в Антон

Селото разполага с един семеен хотел с леглова база от 18 места и една къща за гости с леглова база от 15 места.

Най-близките ресторанти са в Пирдоп и Златица.

Антон е подходящо за туризъм в националния парк „Централен Балкан“, откъдето се навлиза през местността „Въртопа“.

Редица планинари избират Антон за изкачване към билото на Стара планина.

Забележителности, които да посетите

Около селото е пълно с природни и културно-исторически забележителности, които трябва да посетите.

Еленската базилика е едно от местата, с които трябва да започнете. Тя представлява руини от някогашния манастир Свети Илия. Според археологическите проучвания, базиликата датира от 5-6 век и е била действаща до някъде около 1700 година, когато е разрушена и опожарена от турски войски. Базиликата е уникална и единствена по рода си на Балканския полуостров тип укрепени храмове. Днес е обявена за национален културен паметник. Намира се на 3.5 км от селото.

Наблизо се намира и водопадът Пеперудата, който е разположен между Антон и град Клисура до Подбалканския път. Височината на водопада е близо 20 метра, а от двете страни на пътя има паркинг, което го прави много леснодостъпен.

Природният резерват Боатин се намира в най-западната част на парка „Централен Балкан“ и само на 8 км от селото. Издига се на 800-2000 метра надморска височина и е пълен с огромни букови дървета, които покриват почти цялата част от територията на резервата. Предполага се, че някои от тях са между 170 и 200 години стари. Резерватът е един от най-обширните в Европа с букови масиви и е защитен.

За планинарите апетитен е връх Вежен – 2198 метра висок и намиращ се в Тетевенския Балкан. На близо 8 км от село Антон, върхът предлага уникална панорамна гледа км Рила, Пирин, Средна гора и централното било на Стара планина.

Хижа Бенковски е друго страхотно място в планината. Намира се в югозападното подножие на връх Ушите. Хижата е двуетажна и има капацитет от 60 места. Има водоснабдяване и е електрифицирана. Изградена е през 1932 година.

История на Антон

Смята се, че около Антон е съществувало селище от дълбока древност до тракийската античност и средновековния период. В района са открити няколко могилни некрополи. Намерена е и златна монета от времето на византийския император Лъв/Леон I (457-474г.), която свидетелства, че е имало живот поне до ранновизантийската епоха.

Освен манастирът „Св. Илия“ просъществувал до началото на 18 век, когато е разрушен и опожарен от турската армия, няма други данни за развитието на селището през късното средновековие и новото време.

След освобождението, селото, тогава наречено Лъжене, се превръща в гранична точка между новосъздаденото Княжество България и Източна Румелия. Границата минава точно до селото и по течението на намиращата се наблизо река Тополница, а Лъжене остава в състава на Източна Румелия.

Църквата „Свети Илия“ е изградена през 1895 година в чест на разрушения едноименен манастир.

През 1950 година селото е преименувано на Антон в чест на местния комунист и партизанин Стефан Минев с прякор Антон.