Описание

Баня е българско село, намиращо се в югозападната част на страната. Разположено е в живописен планински район в котловина между три планини – Рила, Пирин и Родопите.

Селото е родно място на редица видни българи, сред които Георги Гръчев, Димитър Дойчинов, Иван Венедиков, Димитър Венедиков, Иван Гръчев, Йордан Венедиков, Парашкева Димова (майката на Георги Димитров), както и Неофит Рилски. Към 2015 година, по данни на ГРАО, населението му е 2 940 души.

Местоположение на Баня

Селото е разположено в Разложката котловина. Намира се на 5 км от Банско и Разлог. Административно е част от Община Разлог и Област Благоевград.

През селото минава третокласният републикански път 1901, а в непосредствена близост преминава и второкласният републикански път 84, а освен Банско и Разлог, наблизо се намират и Долно Драглище, Белица и Горно Краище.

Баня е китно и тихо село, разположено в подножието на три големи български планини и в непосредствена близост до курорти, привличащи хиляди посетители.

Туризъм в Баня

Туризмът в Баня е силно развит. В нея може да отседнете в някой от 14-те хотела, 5 от които семейни, или някоя от 17-те къщи за гости, предлагащи разнообразни удобства и цени, подходящи за всеки джоб.

В селото има възможност за спа, планински туризъм, както и зимни спортове в намиращия се в непосредствена близост курорт Банско.

Баня е крайно подходящо за хора, които искат да избягат от шума и хората в големите курорти, но в същото време желаят да се насладят на прекрасната българска природа.

Забележителности, които да видите

В центъра на селото се намира Етнографско-историческият музей. В него може да откриете останки от съдове от 9 век преди Христа, както и надгробни плочи от османския период. Етнографската част включва всякакви глинени и битови съдове, както и народни носии и други неща типични за Баня.

Други значителни забележителности в селото са двете турски бани – Муртина баня и Римската баня, позната и като Старата българска баня.

Съвсем наблизо се намират и Банско и Разлог, в които може да видите десетки забележителности с местно и национално значение, като:

  • Историческият музей Никола Парапунов в Разлог
  • Местността Голак над Разлог
  • Църквата Света Троица в Банско
  • Веляновата къща в Банско
  • Домът-музей Никола Вапцаров в Банско
  • Къщата-музей Неофит Рилски в Банско
  • Радоновата къща в Банско
  • Постоянната иконна изложба на Банската художествена школа
  • Базиликата в Безименния град в Банско

История на Баня

За селото няма много сведения от периода на Античността и Средновековието, но по двете бани в центъра му може да се съди, че селището е било важен център още от римско, а впоследствие и по османско време. През 18 век Баня е била част от нахията Разлог.

През 1878 година избухва Кресненско-Разложкото въстание, в което най-значимо участие вземат жителите на селото. След Берлинския конгрес то остава в пределите на Османската империя.

В периода между 1893 и 1912 година населението на Баня взема активност участие в борбите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), бореща се за автономия на двата региона. През 1897 година е основано читалище „Просвета“.

Баня става част от българската държава едва през октомври 1912 година, когато българската армия го освобождава.