Описание

Девня е български град, който се намира в източната част на страната. Населението му, според статистиките на ГРАО към 2015 година, е 9 193 души, което го прави третия по големина град в своята област.

Градът е прочут с карстовите си извори, чийто общ дебит възлиза на 3 700 литра в секунда.

Местоположение на Девня

Градът е административен център на едноименната Община Девня и е част от Област Варна.

Разположен е в източния край на Девненската низина. Близо до града се намира Белославското езеро, което е част от Варненския залив.

През Девин преминава третокласният републикански път 2008, а край града преминава и автомагистрала „Хемус“.

Най-близките населени места са Повеляново, Разделина, Падина, Манастир, Кипра и Белослав.

Туризъм в Девня

Градът разполага с две къщи за гости, като по-голямата може да приеме до 25 души. И двете къщи са оборудване с базови удобства и са подходящи както за почивки, така и за хора в командировка.

Може да посетите и местната механа, която е изградена в битов селски стил и предлага най-разнообразна кухня – от традиционно българска до средиземноморска и европейска. Механата разполага и с външна градина, в която има детски кът и няколко вековни дървета.

Близостта на града до Варна и Черноморието го правят атрактивна дестинация, а в местността има и редица забележителности, които да посетите.

Забележителности в района

В Девня може да посетите местният Музей на мозайките, който е построен върху античните останки на сграда с мозайки, която е била изградена в края на 3 и началото на 4 век.

Помещенията в днешния музей са покрити с многоцветни подови мозайки, които представят най-добрите образци на римското мозаечно изкуство открити в България.

Задължително трябва да посетите и Девненските извори, които са най-големите карстови извори в страната. Наброяват близо 30 извора, а най-известният и красив от тях е малкият Хавуз, познат още като Вълшебният. Изворът е обграден от елипсовидна стена, с височина от близо 5 метра.

Голяма част от изворите образуват различни по големина поточета, които се вливат и образуват река Девня.

На около 5 км от града се намира скалният манастир Кара пещера (в превод Черната пещера). До него се стига по екомаршрути, както и с кола. Основното помещение на пещерата е с големина от около 40 метра, а килиите под нивото на пещерата са три и са затворени с метални решетки.

Югоизточно от Девня, близо до село Аврен, може да посетите и късноантичната крепост Петрич кале. Изградена е през 5 век и просъществува до 11 век, когато е разрушена. Впоследствие е възстановена и съществува до 1444 година, когато е превзета и окончателно разрушена от полския владетел Владислав III Ягело.

История на града

Селото е създадено през 106 година от римския император Траян, който го кръщава Марцианополис, най-вероятно в чест на сестра си Марция и на победите в походите срещу даките.

Впоследствие Марцианополис се превръща в главния град на римската провинция Долна Мизия. Днес отчасти е запазен античен амфитеатър от онова време, който обаче е слабо проучен.

Историята на селището през средновековието и османския период са малко известни, но най-вероятно през втория, то се превръща в предимно земеделско и животновъдско такова.

След освобождението Девня става част от новосъздадената българска държава.

Едва през периода на социализма започват строежите на девненските заводи и оползотворяването на карстовите извори. Това става в края на 50-те години на миналия век. През 1969 година Девня получава и статут на град.