Описание

Белоградчик е български град с население от близо 5 400 души. Той се намира в Северозападна България. Градът е известен с Белоградчишките скали, намиращи се в покрайнините му, които са красиво и живописно изобретение на природата.

Градът е популярна туристическа дестинация, предлагаща и алпинизъм, излетен и пещерен туризъм, лов и риболов, както и спортни занимания.

Местоположение на Белоградчик

Административно градът е център на едноименната община и е част от Област Видин. Той се намира в западната част на Стара планина.

Освен намиращите се наблизо скали, градът разполага и с над 100 пещери, най-известната от които е Магура с дължина от над 2 500 метра. Тя е благоустроена и обявена за природна забележителност. От 2015 година отворена за посетители е и пещерата Венеца.

Туризъм

Градът разполага с разнообразие от места за отсядане, като най-популярни са къщите за гости, които са 26, но има и 9 хотела. Цените са достъпни, а качеството е на добро ниво. Градът разполага и с 3 ресторанта, освен тези в хотелите.

Мястото е популярна туристическа дестинация, най-вече заради намиращите се наблизо Белоградчишки скали и едноименна крепост.

Забележителности в и около града

Една от най-значимата забележителност е Белоградчишката крепост и едноименните скали, намиращи се до нея. Крепостта е една от най-добре запазените в страната.

Друга интересна забележителност е местният исторически музей, който разполага с над 6 000 експоната, както и природонаучният музей с експозиция от 520 експоната и фонд от още 2 500.

В града е разположена и Белоградчишката обсерватория, която е една от двете обсерватории към националния Институт по астрономия към БАН, наред с Роженската.

Разположението на Белоградчик до Стара планина предоставя възможност за посещение на редица скални образувания и пещери като:

  • Скално образувание „Гъбите“
  • Скално образувание „Монасите“
  • Пещерата Венеца
  • Пещерата Лепеница
  • Пещерата Козарника
  • Пещерата Магурата
  • Скалите над село Дъбравка
  • Боровишкият скален комплекс

Магурата е една от най-големите пещери в България, с обща дълбочина от над 2.5 км. Тя се намира на 18 км от Белоградчик и е разположена близо до Рабишкото езеро.

История на Белоградчик

Селището е изградено по римско време, когато е създадена и крепостта, на чието място се намират днешните останки от нея. Според данни от по-късни турски документи, градът е бил наричан Белград, заради къщите в него, които се изграждали от плет, вар и кал и били особено бели на фона на червените скали. Впоследствие, за да се направи разграничение от сръбския Белград, в документите бива записан като Белградин или малък Белград.

През Средновековието крепостта Белоградчик е била една от най-трудните за превземане и през по-голямата част от този период е била владение на българското царство, а през 14 век на Видинското.

През османския период жителите на града са се занимавали предимно със земеделие и занаятчийство.

След освобождението Белоградчик става част от новосъздаденото Княжество България и крепостта около града бива възстановена до днешния си вид.

По време на сръбско-българската война от 1885 година, след Съединението, крепостта изиграва ключова роля за победата на България, след като сръбската армия се проваля да я превземе и бива разгромена.

Крепостта отново става арена на бойни действия по време на Втората балканска война (Междусъюзническа) през 1913 година, когато от запад настъпват сръбски дивизии. Този път сръбската армия успява да превземе крепостта и града.

Днес той е туристически и исторически обект, предоставящ редица интересни и красиви места за посещение.